Gregor Dijkman

Achtergrond

Kijk wie daar vanonder een lawine aan platen komen gekropen! Het zijn onze redacteurs die traditiegetrouw hun licht laten schijnen over het voorbije jaar. Hoe ze het overleefd hebben: de natte festivalzomer, de najaarsstorm aan straffe concerten en de reeds vernoemde lawine aan releases? U leest het hier.

Gregor Dijkman



Hoe vat jij 2012 samen? Wat is je opgevallen? Wat is je bijgebleven?
Ik heb de Nederlandse muziekscene niet hoog zitten, maar de ijzersterke albums van Blaudzun, Moke en Robin Borneman brachten de term “on-Nederlands goed” flinke schade toe! Qua concerten had ik niks te mopperen, maar het intieme doch grootse concert van de Duitse pianist Nils Frahm zorgde voor eeuwig kippenvel. Het was niet zomaar een concert. Het was pure magie, virtuoze klasse en bezieling! Verder overleed ambientpionier Pete Namlook (RIP), nam ik na twintig jaar afscheid van platenzaak Dance Drugstore in Arnhem en feliciteer ik Jimi Hendrix met zijn zeventigste verjaardag. Tot volgend jaar!

Wat vond jij de beste 10 platen van 2012?
1 – Blaudzun - 'Heavy Flowers'
2 – Moke - 'Collider'
3 – Robin Borneman - 'Home'
4 – Shearwater - 'Animal Joy'
5 – dEUS - 'Following Sea'
6 – Jake Bugg - 'Jake Bugg'
7 – Holy Other - 'Held'
8 – Alt-J - 'An Awsome Wave'
9 – Bruce Springsteen - 'Wrecking Ball'
10 – Gossip - 'A Joyful Noise'

Wat vond jij de beste 5 concerten van 2012?
1 – Nils Frahm, Paard van Troje, 26 mei
2 – George Michael, Ziggo Dome, 14 september
3 – Michael Kiwanuka, Melkweg, 29 april
4 – Bruce Springsteen & The E Street Band, RheinEnergieStadion, 27 mei
5 – Blaudzun, Luxor Live, 8 november

Wat wens jij de muziekwereld voor 2013 toe? Wat zou je zelf willen horen/zien? Wie mag er het loodje leggen? Welke groep zou een reünietournee mogen doen?
Naast veel mooie albums en concerten bla bla bla, wens ik de muziekwereld de terugkeer van de oldskool platenboer toe. Zelf hoop ik Hauschka, A Winged Victory For The Sullen, Dustin O’Halloran, Robin Borneman en vele anderen te zien en smeek ik om een reünietournee van Talk Talk in zijn klassieke line-up (Mark Hollis, Paul Webb en Lee Harris). De dood gun ik niemand, maar van mij mogen ze de zielige en talentloze aanstelster Anouk voorgoed verbieden om muziek te maken.

26 december 2012