Gregor Dijkman

Achtergrond

Was 2010 een vervelend jaar, gedomineerd door voorgekauwde bubblegum, of was het een opwindend jaar met geweldige concerten en releases? Onze redacteurs bereisden alvast diverse dimensies van het muziekuniversum, en brachten hun eindejaarslijstjes mee als souvenir uit het muziekjaar 2010.

Gregor DijkmanHoe vat jij 2010 samen, wat is jou opgevallen, wat is jou bijgebleven?

Muziekjaar 2010 heb ik ervaren als een bizar jaar. Opvallend was dat er veel artiesten heen gingen. Het had een rubriek op daMusic kunnen krijgen. Gelukkig waren er ook nog leuke dingen, en werd ik regelmatig verrast. Zo leverde Bryan Ferry na drieëntwintig jaar weer een waardig studioalbum af en deed Radiohead-drummer Philip Selway een geslaagd solo-uitstapje. Verder heb ik weer veel moois aan mijn muziekcollectie kunnen toevoegen en mooie, ontroerende concerten mogen bijwonen. Hieronder een kleine impressie daarvan.

Wat vond jij de beste 5 platen van 2010?

1 -  'High Violet' - The National

2 -  'Seadrift Soundmachine' - Blaudzun

3 -  'The Suburbs' - Arcade Fire

4 -  'God Willin' & The Creek Don't Rise' - Ray LaMontagne and the Pariah Dogs

5 -  'The Unwinding Hours' - The Unwinding Hours

Wat vond jij de beste 5 concerten van 2010?

1 -  Sivert Høyem, Doornroosje, 13 oktober

2 -  Jónsi, Paradiso, 2 juni

3 -  Muse, Goffertpark, 19 juni

4 -  The Unwinding Hours, Ekko, 24 oktober

5 -  Philip Selway, Paradiso, 20 september

Wat wens jij de muziekwereld voor 2011 toe, wat zou je zelf willen horen/zien, wie mag er het loodje leggen, welke groep zou een reünietournee mogen doen?

Ik hoop dat de muziekwereld eindelijk eens wordt verlost van programma's als X-Factor. Programma's waarin kansloze juryleden en dito deelnemers de serieuze en getalenteerde muzikanten voor schut zetten. Datzelfde geldt ook voor prutsers als Marco Borsato, Jan Smit en Nick & Simon. Weg ermee! Ik heb dit jaar bands gemist waarvan ik hoop dat ze in 2011 terug komen zoals The National. Verder hoop ik vurig dat Kraftwerk in zijn klassieke line-up (Hütter, Schneider, Bartos & Flür) een reünietournee doet.

17 december 2010