#GregDulliKiest - Marvin Gaye - Let’s Get It On - 'Let’s Get It On' (1973)

#GregDulliKiest - Marvin Gaye - Let’s Get It On - 'Let’s Get It On' (1973)

Huis van vertrouwen The Afghan Whigs is, mits enige onderbrekingen, al een hele wijl aan de gang en ondertussen grossiert voorman Greg Dulli ook nog regelmatig in projectgroepen, maar wat doet de man muzikaal tikken. 

We kennen allen de specifieke soulvoorliefde van Greg Dulli en Afghan Whigs, die er met enige regelmaat live een soulklassieker tussen namen. Vandaag heeft hij het maar wat graag over zijn favoriete zanger Marvin Gaye, niet geheel toevallig een soulster.

En voor Dulli is de lp 'Let’s Get It On' perfect. Het is zeer kort en bijzonder, omdat hij thema’s herhaalt en opnieuw zingt, hetgeen voor Dulli bepalend was als songschrijver. Marvin Gaye hanteert een uitbundige stijl, die onmiddellijk doordringt. Je voelt hem in iedere porie van je lichaam. “I don’t know if I’ve felt as connected to any other singer” aldus Dulli.

Na op briljante wijze het sociale, politieke en spirituele landschap te hebben onderzocht met 'What's Going On' (1971), wendde Marvin Gaye zich tot meer intieme zaken met 'Let's Get It On', een plaat die ongeëvenaard is in pure sensualiteit en vleselijke energie. Gaye is altijd een seksueel geladen artiest geweest en de passies van Gaye bereiken het kookpunt op nummers als de magnifieke titelhit en You Sure Love To Ball

Zijdezacht en glinsterend. De muziek is verleidelijk in de meest letterlijke zin. De vloeiende grooves zijn zo perfect ontworpen voor romantiek dat ze grenzen aan parodie. Met elk optreden, doorspekt met insinuaties, elke tekst een come-on en elk ritme kloppend van lust, heeft misschien geen enkele andere plaat ooit het soort pure erotische kracht van 'Let's Get It On' bereikt. En het blijft de blauwdruk voor alle langzame muziek. jams die tientallen jaren later volgen. Veel gekopieerd, maar nooit geëvenaard.

23 januari 2024
Laurens Leurs