#GregDulliKiest - Hüsker Dü - Keep Hanging On - 'Flip You Wig' (1985)

#GregDulliKiest - Hüsker Dü - Keep Hanging On - 'Flip You Wig' (1985)

Huis van vertrouwen The Afghan Whigs is, mits enige onderbrekingen, al een hele wijl aan de gang en ondertussen grossiert voorman Greg Dulli ook nog regelmatig in projectgroepen, maar wat doet de man muzikaal tikken. 

Laten we aftrappen met het intrappen van een open deur. Want Hüsker Dü is voor velen een invloed van formaat gebleken. Voor Greg Dulli huisvest 'Flip Your Wig' uit 1985 zijn favoriete Bob Mould-nummer in de vorm van Divide And Conquer alsook zijn twee favoriete Grant Hartnummers: Green Eyes en Keep Hanging On. En als je hem de arm op de rug draait en vraagt welk nummer bepalend was voor Afghan Whigs dan is dat zeker het laatste.

Tekstueel zit het hem vooral in het plezier en optimisme van de eerste strofe: “Only angels have wings, girl / And poets have all the words / The earth belongs to the two of us / And the sky belongs to the birds / You've given me so much happiness / That I'll wrap up and give you this song / You gotta grab it with both hands / You gotta keep hanging on” Dulli had zelf graag zo'n onschuldig en bloedmooie versen willen schrijven. En hij meent het.

Op het moment dat de Hüskers 'Flip Your Wig' lanceerden, hadden ze vijfsterrenplaten 'Zen Arcade' en 'New Day Rising' op SST Records geproduceerd en waren ze stilaan klaar voor een nieuwe fase met de overstap naar een major label, maar eerst nog één plaatje, deze keer zonder SST-huisproducer Spot. En dat kon je al merken aan de iets cleanere en heldere productie en de voorliefde voor sixtiespop. Maar het deed - gelukkig maar - niets af aan de intensiteit en dynamiek, die weinig ruimte liet om op adem te komen. One, two, three, four en loos gaan.

Het blijft verbazingwekkend wat Hüsker Dü op goed zes jaar tijd (zo ergens tussen 1981 en de split in 1987) allemaal in je oren strooide.

22 januari 2024
Laurens Leurs