#GregDulliKiest - David Crosby - Cowboy Movie (1971)

#GregDulliKiest - David Crosby - Cowboy Movie (1971)

Huis van vertrouwen The Afghan Whigs is, mits enige onderbrekingen, al een hele wijl aan de gang en ondertussen grossiert voorman Greg Dulli ook nog regelmatig in projectgroepen, maar wat doet de man muzikaal tikken. 

Voor Greg Dulli is 'If I Could Only Remember My Name...' een plaat met herinneringen aan zijn schooltijd in een college, waar zijn vriend Jeff hem deze plaat voor het eerst liet horen. Hij hield ervan, maar zijn hoofd stond er (nog) niet helemaal naar, want dat hoofd zat nog vol in de punkrock. Tot hij een achttal jaren geleden een vinyl exemplaar vond en het opnieuw speelde en de warme herinneringen terug binnen gutsten.

Een plaat, gemaakt in San Francisco, maar een prachtige soundtrack bij het rijden door elke stad. Cowboy Movie duurt acht minuten en is een nummer van dat debuutsoloalbum 'If I Could Only Remember My Name...' Het vertelt het verhaal van Crosby, Stills, Nash & Young alsof ze cowboys zijn in een westernfilm. De band bestond pas twee jaar, maar had meer dan genoeg drama en achtergrondverhaal om een ​​scenario te vullen. Of minstens acht minuten aan songteksten. 

De groep werd opgericht in 1969, maakte grote indruk op Woodstock en bracht in 1969 en 1970 massaal verkochte albums uit. Maar ze hadden veel moeite om met elkaar overweg te kunnen en tegen het einde van 1971 hadden ze allemaal soloalbums uitgebracht. CSN&Y kwam in 1974 weer bij elkaar voor een tournee, maar bracht pas in 1977 nog een studioalbum uit (zonder Young).

Cowboy Movie is als een film met een cast van personages: Fat Albert (David Crosby), Eli (Stephen Stills), Duke (Graham Nash), Young Billy (Neil Young) en Raven (Rita Coolidge). In het verhaal strijden Eli en Duke om de genegenheid van Raven en Eli ontspoort. En om één of andere reden bijt Raven in de duim van Albert. Stills en Nash ontmoetten Coolidge, toen ze allemaal werkten aan Stills' solotrack Love The One You're With. Beiden vielen voor haar, maar Stills deed een zet en ze begonnen te daten. 

Wat er daarna gebeurde, legde Nash uit in Goldmine: "Op een dag hoorde ik van Rita dat ze ook bij mij wilde zijn. En ik zei: 'We hebben hier een probleem, omdat je nu de vriendin van Stephen bent, en het is onmogelijk dat we samen kunnen zijn, met een goed hart, tenzij we Stephen onder ogen zien en het hem zelf vertellen.' Dus gingen we naar Stephen en vertelden hem dat we elkaar wilden zien. Stephen was niet erg blij. Eigenlijk probeerde hij op me te spugen. Dat is eigenlijk waar Cowboy Movie over ging".

Leden van Grateful Dead hielpen Crosby met dit nummer: Jerry Garcia – gitaar, Phil Lesh – bas, Mickey Hart – drums en Bill Kreutzmann – tamboerijn. Toen CSN&Y in pauze ging, begon Crosby op te treden en muziek te maken met leden van de Dead. Ze werkten het nummer uit tijdens jamsessies en speelden het live in een nachtclub voordat ze het opnamen voor Crosby's album.

27 januari 2024
Laurens Leurs