#GregDulliKiest - AC/DC - Night Prowler - 'Highway To Hell' (1979)

#GregDulliKiest - AC/DC - Night Prowler - 'Highway To Hell' (1979)

Huis van vertrouwen The Afghan Whigs is, mits enige onderbrekingen, al een hele wijl aan de gang en ondertussen grossiert voorman Greg Dulli ook nog regelmatig in projectgroepen, maar wat doet de man muzikaal tikken. 

Greg Dulli's favoriete rock-‘n-rollzanger. En Night Prowler is eersteklas Bon Scott. Hij was bovendien een behoorlijk tekstschrijver en soulzanger op zijn eigen manier. Je geloofde wat hij zong.

Night Prowler is volgens Dulli één van de grootste bluessongs ooit geschreven. Walk All Over You is AC/DC op zijn best en de titeltrack Highway To Hell is zijn eigen overlijdensbericht. Dulli heeft niets tegen opvolger Brian Johnson, maar Bon Scott sprak recht tot zijn ziel.

Night Prowler is het laatste nummer op het AC/DC-album uit 1979. Het valt op onder andere AC/DC-nummers vanwege het trage ritme, de onheilspellende teksten en de controverse, die voortkomt uit de associatie met de seriemoorden op Richard Ramirez halverwege de jaren tachtig. Het begint met twee keer diep ademhalen, snel achter elkaar, bedoeld om een ​​toon van "angst en afkeer" te creëren. Het nummer eindigt met zanger Bon Scott, die mompelt: "Shazbot! Nanu nanu!", de slogan die Robin Williams gebruikte in de populaire sitcom Mork and Mindy.

In juni 1985 begon een veelbesproken proces rond Richard Ramirez, die verantwoordelijk was voor meer dan vijftien brute moorden, verkrachtingen en pogingen tot moord in Los Angeles. Ramírez, bijgenaamd de "night stalker", was fan van AC/DC, met name het nummer Night Prowler. De politie beweerde ook dat Ramírez een AC/DC-shirt droeg en een AC/DC-hoed achterliet op één van de plaats delicten. Tijdens het proces riep Ramírez: "Wees gegroet, satan!" en liet het pentagram zien dat in zijn handpalm was gesneden. 

Het incident zorgde voor extreem slechte publiciteit voor de band, tegen wiens concerten en albums plotseling campagne werd gevoerd door ouders in Los Angeles County. In VH1's 'Behind The Music' over AC/DC beweerde de band dat, hoewel het nummer door Ramírez een moorddadige connotatie had gekregen, het eigenlijk gaat over een jongen die 's nachts de slaapkamer van zijn vriendin binnensluipt.

28 januari 2024
Laurens Leurs