Graspop 2019: de onvermijdelijke keuzehakbijl

Voorbeschouwing

Graspop 2019: de onvermijdelijke keuzehakbijl

De line-up is al een tijdje compleet, de tickets zijn opnieuw allemaal de deur uit, de decors zijn intussen bijna volledig geplaatst.,.. Al wat ze in Dessel nog te doen hebben, is donderdag afwachten. Dan gaat de vierentwintigste editie van het grootste metalfestijn, dat de Benelux rijk is, eindelijk van start. Tijd voor ons om de affiche al eens grondig te bestuderen.

Hoewel het festival officieel pas op vrijdag van start gaat, zijn de meeste combitickethouders al op donderdag van de partij. Naast een paar jonge, Belgische bands prijkt er immers nog een band op de affiche die we - goede metalheads zijnde - niet mogen missen. “Philip H. Anselmo and the Illegals perform a Vulgar Display of 101 Proof”. Het is een mondvol die zoveel betekent als “de frontman van Pantera komt eindelijk nog eens een hoop Panteranummers spelen.” Leer dus maar al de teksten van Floods, This Love en Cemetery Gates van buiten. Die van Walk kent u als headbanger in hart en nieren ongetwijfeld al achterstevoren in minstens drie verschillende talen.

Als we de line-up van vrijdag erbij nemen, vallen daar ook meteen een paar namen op. Zo komt bassist Glenn Hughes ons vergasten op een hoop Deep Purple-nummers uit de tijd dat de beesten nog konden grunten. Daarnaast verwacht je je op een metalfestival wellicht niet meteen aan namen als Lynyrd Skynyrd of Eagles Of Death Metal. Waar we dan sowieso niet onderuit kunnen, is het Belgische afscheid van een oermetalband. Nog één keer kunnen we met zijn allen met de duivelshoorns in de lucht uit volle boezem SLAYER schreeuwen richting Tom Arraya en de zijnen. Alsof we daar ooit mee schikken te stoppen...

De affiche van zaterdag oogt dan weer als een typische metal-line-up. Buiten Behemoth dan dat zo ongeveer voor het ontbijt geprogrammeerd staat. Het is een teken aan de wand hoeveel mooie namen er weer samengeraapt zijn. Tegen de tijd dat we Nergal te zien krijgen, hebben we met Gloryhammer en Hammerfall al twee van de namen uit de betere dungeons & dragons-metalscene kunnen aanschouwen. Ook altijd de moeite. Nog in datzelfde genre hebben we 's avonds trouwens Demons & Wizards, oftewel Hansi Kürsch (de zanger van Blind Guardian) meets Iced Earth-gitarist Jon Schaffer, voor het eerst sinds lang nog eens samen op tour én in de studio. Geen fan van regenbogen en eenhoorns? Dan bent u de ideale persoon om in onze naam de minstens even geweldige King Diamond de groeten te gaan doen. Seriously, the amount of overlappingen is too damn high!

En dan moeten we de zondag nog krijgen. Nog amper bekomen van de vorige hartverscheurende keuze, krijgen we al opnieuw een dilemma voor de kiezen waar 'Sophie's Choice' maar bleekjes tegen afsteekt. Gojira (nog zo'n band die we minstens een halve dag later op de planning hadden verwacht) bokst op tegen de Italiaanse symfonische deathmetalfurie van Fleshgod Apocalypse. Gelukkig zien we beide bands in de toekomst ongetwijfeld nog een paar keer terugkeren. Onder de noemer “allang niet meer gezien en wie weet hoelang nog tot de volgende keer” kunnen we daarna eerst naar deathmetalpioniers Possessed (eerste nieuwe album in tweeëndertig jaar) en vervolgens ook nog naar Def Leppard gaan zien. Al zal die laatste bij ons wellicht moeten wijken voor de Noorse wervelwind genaamd Kvelertak. Hadden we al gezegd dat er dit weekend wellicht enkele hartverscheurende keuzes gingen gemaakt worden? Seriously Graspop, zo verwoest je jarenlange vriendschappen!

17 juni 2019
Nic De Schepper