Graspop 2016: Metaaldetectie gegarandeerd

Achtergrond

Binnen enkele weken worden de gitaren – en de metaaldetectoren – opnieuw ingeplugd en loopt het domein Stenehei in Dessel terug vol met in zwart gehulde liefhebbers van de betere kutherrie. Of om het perfect in twee woorden samen te vatten: Graspop, baby!

Drie dagen lang komt het kruim van de metalwereld zorgen voor een onvergetelijk weekend. Excuseer – vier, want alle houders van een combiticket zijn naar aloude gewoonte op donderdag alvast welkom om hun tentje te komen opzetten. Bovendien zorgt de organisatie voor een nog nooit eerder gezien ontvangstcomité. Zo brengt Channel Zerofrontman Franky DSVD de drie jonge, getalenteerde bands van eigen bodem Bark, Knives To A Gunfight en Your Highness bij elkaar in de Metal Dome.

Op de Jupiler Stage is het de eerste dag opnieuw België boven met onder meer Spoil Engine. Daarnaast worden we in de marquee opgewacht door Primal Fear en Udo Dirkschneider, die voor de gelegenheid zijn Acceptklassiekers nog een laatste keer van stal haalt. Zelfs de liefhebbers van worstelaars komen met Eurostars Wrestling aan hun trekken. Afsluiten doen we zoals elk jaar met de top 50 die door u en ons werd samengesteld.

Niet te geloven dat het echte feestje dan nog moet beginnen. Vrijdag 17 juni prijken namen als Black Sabbath (main 1 – 22u25), dat afscheid komt nemen van het Belgische publiek, King Diamond (main 2 – 0u05) en Amon Amarth (main 2 – 21u) op de affiche. Ook de moeite om te gaan bekijken zijn de Italianen van Fleshgod Apocalypse (marquee – 14u45), dat een brug weet te slaan tussen brutale deathmetal en opera. Liefhebbers van klassieke muziek kunnen ook bij Apocalyptica (marquee – 21u) terecht. Zij laten de gitaren achterwege en doen het met vier cello’s. Ook Ozzy Osbournes gitarist Gus G tekent present, hij opent de dag omstreeks halftwaalf op main 2 met zijn eigen powermetalband Firewind.

Zaterdag wordt dan weer ongetwijfeld een drukke dag voor de mensen die eerder naar punk dan metal neigen. Zo passeren op main 2 ondermeer Municipal Waste (12u20), Pennywise (14u) en de Ierse folkpunkers van Dropkick Murphys (17u50). Om 20u50 zullen veel van die mensen dan weer richting Jupiler Stage trekken voor de performance van Anti-Flag. Voor enkele vrouwelijke toetsen kunnen we dan weer bij Halestorm (main 1 – 13u10), Skillet (main 1 – 14u55) en mainstage 2-headliner Nightwish (22u35) terecht. Met bands als Obituary (17u45) en Gojira (22u25) gaat het er in de marquee dan weer een stuk brutaler aan toe.

Ze hebben net een nieuw album uit en bovendien was het weer enkele jaren geleden dat ze nog op Graspop stonden, dus kon Iron Maiden absoluut niet ontbreken. Omstreeks 21u vervullen zij op main 1 de headlinerpositie. Veel bezoekers zullen echter voornamelijk uitkijken naar wat daarna nog in de marquee gebeurt. Behemoth zal daar vanaf 23u ongetwijfeld voor een waardig slot van Graspop 2016 zorgen. Overdag krijgen we opnieuw een ware stortvloed aan oud geweld, zoals Overkill (main 2, 13u55), Saxon (main 1 – 16u45), Anthrax (main 1, 18u55), maar ook prima nieuwere acts zoals Tremonti (main 1, 14u50) en “ons eigenste” Steak Number Eight (marquee – 18u30).

Het lijkt dus voornamelijk business as usual, toch heeft de organisatie weer enkele nieuwigheden in petto. Zo krijgen de combitickethouders op donderdag alvast een verrassingsact voorgeschoteld en zou het classic rock café een metamorfose ondergaan. Bovendien krijgen we weer een aantal coverbands van legendarische acts als Van Halen, Thin Lizzy en Rage Against the Machine voorgeschoteld. Om het feestje helemaal compleet te maken, krijgen we er aan de ingang zelfs nog gratis metaaldetectoren bovenop, en reken maar dat die met een dergelijk vooruitzicht een weekend lang spontaan zullen afgaan!

Graspop Metal Meeting vindt plaats van 17 tot en met 19 juni in Dessel. Voor meer info en tickets surf je naar de website van het festival.

31 mei 2016
Nic De Schepper