GrasDour 2013

Achtergrond

Het lijkt onwaarschijnlijk, maar eigenlijk is elk festival voor een stukje verweven met het programma van Dour. En dat is eigenlijk al jaren zo. Wie het bijvoorbeeld voor Tomorrowland (of andere dancefestivals) heeft, kan zich ook op Dour uitleven. Metalheads, nog maar net bekomen van Graspop, kunnen terecht op dit festival. Alternativo's, die het wel voor Pukkelpop hebben, zullen zich er niet vervelen. En zelfs de liefhebbers van brede mainstream, die zich onlangs op Rock Werchter hebben uitgeleefd, vinden er dingen van hun gading. Dour is dus een omnifestival. Deze keer is het metal, hardcore, stoner en aanverwanten die aan bod komen. GrasDour, zeg maar.

GrasDour 2013



Hoezo opbouwen? Dat mag dan voor iedereen gelden, maar niet voor de heren van RAKETKANON. Van bij de start vliegen die er namelijk snoeihard in. Schuimbekkend en beken zwetend wordt de kan tot op de bodem geleegd om de toeschouwers met open mond, maar bijzonder voldaan achter te laten. Want RAKETKANON is zo’n band, waarvan je bij voorbaat al weet dat zij gaan winnen. En jij kan enkel ondergaan.

Hiphop en metal. The Beastie Boys kwamen er al mee op de proppen, maar Biohazard ging nog een stap verder. Zij zetten ook hardcore onder hun raps en lardeerden dat geheel met militante teksten. Van de originele line-up blijft niemand meer over, maar gitarist Billy Graziadei stamt wel uit de vroegste bezettingen. Ze waren al eerder op Dour en komen ook nu weer hun vragen stellen.

Schoonheid creëren uit lelijkheid. Welkom bij Amenra. Misschien niet de enige metalband die hun muziek een religieus tintje geven, maar ze doen het wel met zo veel overtuiging dat wij hiervoor graag op de knieën gaan. Amenra is een ervaring, een totaalspektakel, waarbij de visuals alleen al voldoende zijn om je de daver op het lijf te jagen. Treed dus mee binnen in de Church Of Ra en onderga het concert als een religieuze ervaring.

Verwacht je vooral niet aan natuurdocumentairemuziek bij Pelican, ook al is het instrumenteel. Allerlei genres worden in dit pareltje opgenomen en nemen je mee voor een vlucht langs bergen en dalen tussen metal, stoner en goeie ouwe rock. Dit is er eentje waar wij het al een tijdje voor hebben en die bijgevolg ook hoog op het lijstje staat. Laat die gitaren maar knetteren, jongens. Onze nekspieren zijn al ingesmeerd.

Het aangename aan een band als Adept is dat hun hardcore toch nog steeds behoorlijk wat melodie herbergt, hetgeen het voor de doorsnee passant aan de respectievelijke tent toch interessant maakt om een kijkje te gaan nemen. Die Zweden weten best wel hoe ze een publiek aan zich moeten binden. En hun livereputatie doet ongetwijfeld de rest. Fuck dat crowdsurfverbod.

De fransozen van Electric Electric noemen hun muziek “epilectic dancing noise”. En eigenlijk zitten ze er daarmee niet eens zover naast. Gitaren worden verweven met elektronische invloeden en dat resulteert in een behoorlijk aanstekelijk stoofpotje, waar wij onze tanden maar wat graag inzetten. Naar gewoonte een beetje miskend in onze taalcontreien, maar laat dat vooral geen reden zijn om u niet naar de bijhorende tent te begeven. Misschien een beetje de vreemde eend in deze bijt, maar wel heel lekker, al dan niet met sinaasappel.

Voor Torche wordt het aanschuiven, vermoeden wij. Want hun naam en faam gaat hen vooraf. Ze stonden al eerder geprogrammeerd op dit festival, maar moesten toen forfait geven. Reden te meer om je nu te verdrinken in de heerlijke sludge van dit gezelschap. Liefhebbers van Baroness, maar ook van Soundgarden, zullen zich hieraan ten volle kunnen laven. Dit wordt naar onze mening één van de metalhoogtepunten van dit festival.

Moordend snel, beenhard, Converge. Ze hebben zich een consistente weg gebaand doorheen het hardcorelandschap en staan nu eenzaam aan de top. Let vooral op voor ontregeling van uw pacemaker, want dit gezelschap hakt onverbiddelijk in op uw bioritme. Verslavend als de nieuwste harddrug en gortdroog. Hiervoor komen wij naar Dour.

De vijfentwintigste editie van het Dour festival vindt plaats van 18 tot en met 21 juli in het gelijknamige Waalse dorpje.

15 juli 2013
Patrick Van Gestel