Godscum

Achtergrond

Pantera wordt gezien als een van de meest invloedrijke bands van de moderne metal. Toch zijn er weinig groepen die dat unieke geluid volledig adoptteren. Het Nederlands-Duitse Godscum, met lieden, die eerder actief waren in bands als Sun Caged, Dreadlock Pussy en Fake No More, lijkt op de ep 'The Great War' dicht in de buurt te komen.

Godscum



Vooral het gelijknamige openingsnummer neemt ons mee naar de dagen van de onvergetelijke Texaanse meesters. Alle elementen zijn aanwezig: de aanstekelijk hoekige ritmesectie, het volle gitaargeluid inclusief gierende uithalen, de haast groovy passages die het geheel verfraaien en, niet te vergeten, de zang van Steven Tolkamp die wat stijl betreft vaak doet denken aan Phil Anselmo, Pantera's stem in de hoogtijdagen.

Het tweede nummer Thy Kingdom Come Undone, waarin de band niet onder stoelen of banken steekt genoeg te hebben van een opgedrongen christendom, laat zien hoe de Pantera-stijl zich moeiteloos handhaaft in deze tijd. Door een ander ritme in te passen tijdens de coupletten is de optimale crossover naar moderne metalcore gemaakt. En juist hier liggen mogelijkheden voor Godscum om serieus potten te breken.

Op de andere twee tracks van deze ep krijgt die crossover nog meer gestalte doordat Godscum, zonder de basiselementen uit het oog te verliezen, de velden van de “modern rock” verder verkent. Beide nummers bieden ruimte aan melodische zang met cleane gitaren, een beetje a la Incubus als we nog een vergelijking mogen maken. Dat weerhoudt Stand Our Ground er overigens niet van om op de juiste momenten een nog wat hogere versnelling aan te spreken.

In afsluiter Dawn Of Eternity wordt een en ander nog wat verder uitgediept. Het resulteert in een powerballad met sublieme opbouw. Na een epische gitaarsolo komt het einde echter zeer abrupt. Het geeft ondubbelzinnig aan hoe deze ep naar meer smaakt.

3 februari 2014
Tino Fella