#Go-Betweens - The Go-Betweens - Streets Of Your Town (1988)

#Go-Betweens - The Go-Betweens - Streets Of Your Town (1988)

Het was single Bachelor Kisses die ons bekeerde tot The Go-Betweens. Die klonk immers als zoete honing voor een roedel beren en onze fascinatie en eeuwige bewondering voor deze Aussies was geboren.

Na de focus op de solo-output van de twee voormannen McLennan en Forster keren we terug naar de som der delen met wellicht de grootste hit of waar ze daarbij behoorlijk dicht in de buurt komen. Mooi uitgebalanceerde popsong waaraan ongeveer alles klopt: de intro, schone strofes, refrein met weerhaakjes, stemmige brug, hoog oorwurmgehalte (haal die maar eens uit je hoofd, als je hem met de ochtendradio krijgt binnengelepeld), enz. 

Het was 25 oktober 1988 en ze kwamen '16 Lovers Lane', de plaat waar Streets Of Your Town op staat, promoten in de Beursschouwburg in Brussel. We volgden de sympathieke tegenvoeters al jaren. Maar hier waren ze dan in levende lijve: Grant McLennan, Robert Forster en  handlangers uit Brisbane, Australia.

Ogenschijnlijk en qua stemkleur redelijk tegengesteld, leverde de combinatie van de warme McLennan-stem en het donkere exemplaar van Forster onverwacht een superdeluxe backcatalogue op. Zelfs de tweede reünieperiode tussen 2000 en 2006 - ze gingen tussen 1990 en 2000 solo - leverde puike, maar onderschatte platen op.

In 2006 overleed McLennan op achtenveertigjarige leeftijd aan een hartaanval en was het helaas helemaal gedaan.  Vreemd genoeg hadden wij later in datzelfde jaar een onverwachte ontmoeting, die dat eerder vermelde optreden in 1988 in Brussel helemaal terug aan de oppervlakte bracht.  Die andere Aussiegroep, The Triffids, waarvan de voorman ook al veel te vroeg het walhalla opzocht, kwam voor een unieke, eenmalige reünie als artist in residence naar Zaal België in Hasselt. In het monumentale pand Koloniale Waren geraakten wij aan de praat met een roadie van the Triffids, die in 1988 ook roadie was voor The Go-Betweens.

En hij zwansde niet, want hij wist perfect de mooie Beursomgeving in hartje Brussel te beschrijven, waar hij het lekkere Belgische bier wist te smaken (Café Cirio). Hij vertelde eveneens dat de hartaanval van Grant Mclennan niet echt "onverwachte" was, aangezien zijn gezondheid blijkbaar al jaren matig tot slecht was.

De kleine popsong Streets Of Your Town krijgt er wat ons betreft zo een tragische toets bovenop die hem nog iets meer onweerstaanbaarheid oplevert.

21 oktober 2021
Laurens Leurs