#Go-Betweens - Grant McLennan - Lighting Fires (1993)

#Go-Betweens - Grant McLennan - Lighting Fires (1993)

Het was single Bachelor Kisses die ons bekeerde tot The Go-Betweens. Die klonk immers als zoete honing voor een roedel beren en onze fascinatie en eeuwige bewondering voor deze Aussies was geboren.

The Go-Betweens leken soms meer op een duiventil of een uitzendbureau voor muzikale begeleiders. Doorheen het bestaan van de band versleet de tandem van de twee vaste, componerende en zingende voormannen Grant McLennan en Robert Forster maar liefst twintig begeleiders. Maar de kern was onveranderd de zoetgevooisde Grant McLennan (de McCartney van dienst, zo u wil) en de iets rauwere Robert Forster (meer de Nick Cave). De som der delen was goed voor magie.

Maar de componeerdrang oversteeg de groep vaak, hetgeen ook een solo-output van de twee haantjes opleverde met mooie resultaten. Dit nummer van Grant William McLennan uit Brisbane, Australia (12 februari 1958 – 6 mei 2006) had eigenlijk feitelijk een wereldhit mogen/moeten zijn. Lighting Fires, trapt zijn soloplaat 'Fireboy' glansrijk af.

Sommige kwatongen beweren dat, als hij het nummer had bewaard voor The Go-Betweens het wellicht een echte hit was geweest, maar gedane zaken nemen geen keer. Het blijft een gepassioneerde popsong van een echte songsmid en straf gezongen bovendien. En ook al is het nummer intussen bijna dertig jaar oud, het blijft klinken als een Zwitserse klok in een Australische living.

19 oktober 2021
Laurens Leurs