GMM 2018: Mijd de massa!

Voorbeschouwing

Graspop Metal Meeting is volledig uitverkocht. Voor het eerst in drieëntwintig jaar zal de Stenehei in Dessel vier dagen lang volledig vol lopen met metalheads van overal ter wereld. Hier en daar weerklinkt dan ook gemor als zou het grootste metalfestival van de lage landen tenondergaan aan het eigen succes. Aan die azijnpissers geven wij graag enkele tips mee om de massa een beetje te mijden.

De grote reden voor de extra dag en de combi XL-tickets was uiteraard Guns 'n' Roses dat op donderdag komt spelen. Terwijl iedereen grote en niet meer altijd al te zuiver gezongen hits als Paradise City of Sweet Child o' Mine mee staat te brullen, kan u zich die eerste dag omstreeks halftwaalf richting metal dome begeven. Vocalist Maurizio Iacono heeft immers zijn Romeinse uniform weer even in de kast gehangen en komt op bezoek met de Canadese vrienden van Kataklysm. Niets beters om uw frustratie omwille van het veelvuldig opgedaagde kuddevolk door te spoelen dan een ferme dosis northern hyperblast.

Op vrijdag prijkt opnieuw de naam Iron Maiden als grote headliner. Bruce Dickinson en co zijn momenteel op tournee met hun ‘Legacy of the Beast’ en brengen naast de grote hits ook weer enkele geweldige nummers die al even niet meer live zijn gespeeld. Mensen die liever niet voor de negende keer meescreamen met Bruce, kunnen zich iets voor de klok van negenen altijd richting de marquee begeven voor obscure black metal. Qua controverse moeten de Zweden van Watain niet onderdoen voor de Noorse voorgangers en qua sound combineren ze met rauwe riffs en epische harmonieën het beste van verschillende werelden. Zelfs als hardcore Maidenfan zou je dan bijna aan het twijfelen slaan.

Trapt u, als echte metalhead, liever niet in de massahysterie die de rode duivels weer met zich mee hebben gebracht? Mijd dan omstreeks de klok van twee zeker de camping alwaar de tweede groepsmatch op groot scherm zal worden weergegeven. Ook later op de avond kan u gerust de grote massa omzeilen. Wanneer Megadeth, dat nochtans ook wel lekker in vorm zit, de kudde vermaakt vanop het dubbele hoofdpodium, heeft u zelfs keuze tussen een grondlegger van de melodeath of een enorm getalenteerde, jonge sludgeband. Megadeth, At the Gates of Baroness? Please don't make us choose, Graspop!

Wat zullen we op zondag krijgen? Een ordinaire coverband op de main? Eentje met Alice Cooper, Joe Perry en captain Jack Sparrow weliswaar. Als dat geen grote kudde trekt, weten wij het ook niet meer. Ergens zou het doodzonde zijn van dan niet richting marquee te trekken. Met Corrosion of Conformity krijg je daar immers een ware cultband, die nog maar voor de tweede keer naar Dessel afzakt. De sound onder woorden brengen is een beetje als moeten kiezen tussen Megadeth, At the Gates en Baroness. Van hardcore punk zijn ze immers geëvolueerd over stoner/sludge tot bluesy hardrock toe. “Met CoC heb je eigenlijk twee verschillende geweldige bands ineen”, lazen we ooit en dat vat het misschien nog het best samen. Want welke sound gitarist Woody Weatherman ook uitprobeert, het kickt altijd vooral enorm veel ass.

Dan is er nog Ozzy. Vorig jaar kwam hij afscheid nemen met Black Sabbath en hoopten we ergens om in het vervolg headliners te krijgen die wel deftig konden zingen. De man laat zich echter nog steeds flankeren door topmuzikanten (welkom terug trouwens, Zakk Wylde) en heeft veel geweldige nummers in de portfolio zitten. Reken dus maar opnieuw op een grote massa volk aan de mainstage, wanneer die schrille stem je vlak voor het concert vanuit de backstage wakker schreeuwt. De special snowflakes kunnen alvast een mooi plekje gaan veroveren in de marquee voor het optreden van Meshuggah, de Zweedse grondleggers van de technical death metal.

Zoals elk jaar dus weer veel voor elk wat wils op Graspop. Geen wonder dat het festival voor het eerst volledig uitverkocht is. Dat heeft minder te maken met de grote massa die zich op al wat populair gemaakt wordt stort, dan met het goede werk van de organisatie om opnieuw een geweldige line-up bijeen te brengen, gekoppeld aan de uitstekend georganiseerde, vorige edities (een ondergelopen parking heb je nu eenmaal niet in de hand). Yours truly zal zich in elk geval niet te druk maken over het vele volk en vooral weer genieten van de grote verscheidenheid aan goede acts.

19 juni 2018
Nic De Schepper