Glimps 2015 (2)

Achtergrond

Holy macaroni! Ja, wij deden een Homer Simpsonnetje bij het zien van de line-up van de Glimpseditie van dit jaar. Het showcasefestival in de gezelligste provinciehoofdstad van dit land pakt niet alleen uit met enkele Belgische vaste waarden waaronder Dans Dans, Protection Patrol Pinkerton, Go March en Mountain Bike, maar plaatst daarbij nog tientallen namen waar de komende jaren nog veel van gaan horen. Wat te denken van Bazart, Bill Ryder-Jones, Raglans en Demob Happy bijvoorbeeld? Nog even en die spelen enkel nog in grote zalen, maar nu kan je ze nog zien in een kleine, gezellige setting. Profiteer ervan en ontdek, in een moeite door, onze tips. 

 

 

ABU (vrijdag 11 december, 20:10, Lakenmetershuis

Dat er uit het land van klokken, raclette en Toblerone ooit een artiest zou opstaan met de naam ABU, hadden Heidi en haar opa nooit kunnen vermoeden. Zijn muziek is stevig genoeg om lawines te veroorzaken, met gitaren die knarsen als de ketting van een roeste sneeuwscooter en zijn stem klinkt urgent als een skiër onder de sneeuw die om redding schreeuwt. Maar ABU durft ook stiltes laten vallen, zo diep dat je elke barst in de gletsjer hoort kraken. In 2011 liet ABU al een eerste album los ‘Earn And Seed’ heette die oerkreet. Binnenkort komt er een tweede album aan. Dat belooft iets poppier te worden, te oordelen aan zijn nieuwe single Wasteland.


Fay Wildhagen (zaterdag 12 december, 22:30, Lakenmetershuis)

Alleen al bij die foto op haar tourposter (zie hiernaast) dachten we: ja! Die foto toont de eenentwintigjarige Fay Wildhagen in volle overgave op haar gitaar en toen we haar muziek voor de eerste keer hoorden, waren we helemaal verkocht. Wildhagen heeft een breekbare en tegelijk sterke stem en haar songs snijden diep in de ziel, mede door het wat mysterieuze, folky element. Het is ons een raadsel waarom de Noorse Walkure nog niet eerder de oversteek maakte naar de rest van Europa, maar met een optreden op Glimps en twee in Nederland zal de Benelux alvast overstag gaan voor deze zangeres en gitaarvirtuoos.


Sevdaliza (zaterdag 12 december, 22:10, Handelsbeurs

Een andere fee die onze aandacht wist te vatten, is de uit Iran gevluchte Nederlandse Sevdaliza. Niet allen onze aandacht trouwens, ook The Fader, Fact Magazine, Pigeons And Planes, Interview Magazine, Prefix en vele anderen vielen als een blok voor de Oosterse charme en de verleidelijke zang van de Iraanse schone. Sevdaliza nestelt zich in de oude traditie van de verleidelijke buikdanseres, maar koppelt dat aan moderne esthetica en eigentijdse r&b, zonder zich te laten kooien in een muzikaal hokje. Met twee ep’s was ze dit jaar al heel productief. ‘The Suspended Kid’ zag het ligt in januari en onlangs verscheen ‘Children Of Silk’. De Liefhebbers van Banks zullen hier een lekkere kluif aan hebben. De clip voor Clean Air nam ze op in het bedreigde polderdorp Doel, maar we delen ook graag deze met je:


Shiny Darkly (vrijdag 11 december, 21:10, Handelsbeurs/ zaterdag 12 december, 22:20, Charlatan

Ja, we geven het toe: al lijken we bij het juiste (sterk gedimpte) licht nog steeds maar dertig, toch verraden onze dance moves op de muziek van het Deense drietal Shiny Darkly dat we echt al oud genoeg zijn om de hoogdagen van de new wave meegemaakt te hebben. De jongens doen geen moeite om te verbergen dat ze de mosterd haalden bij Joy Division, The Smiths, The Clash, Big Audio Dynamite en andere droefgeestige, bleekscheten in lange zwarte jassen en puntschoenen. We hopen dus op blacklight en stroboscopen in de Handelsbeurs en anders in de Charlatan en halen nog een keer die creepers met drie centimeter dikke zolen vanonder uit de kleerkast.


Júníus Meyvant (zaterdag 12 december, 23:00, Campo

De jonge IJslandse singer-songwriter Júníus Meyvant heeft alsnog geen eigen Wikipedia-pagina, maar lang zal dat wellicht niet meer duren. In eigen land scoorde hij meteen een nummer 1-hit met zijn debuutsingle en won er dit jaar op de IMA (Iceland Music Awards) de prijs voor beste song en beste nieuwkomer. We weten niet of hij heel zijn band meebrengt naar Glimps of dat solo het publiek wil inpakken met zijn soulvolle stem, maar zoals u kan zien en horen in deze clip voor KEXP, zal de IJslander de temperatuur in de gezellige Campo met een ruk de hoogte injagen.


Gratis duotickets voor het hele weekend te winnen via win@damusic.be. Waag uw kans!

7 december 2015
Marc Alenus