Glimps 2015 (1)

Achtergrond

Holy macaroni! Ja, wij deden een Homer Simpsonnetje bij het zien van de line-up van de Glimpseditie van dit jaar. Het showcasefestival in de gezelligste provinciehoofdstad van dit land pakt niet alleen uit met enkele Belgische vaste waarden waaronder Dans Dans, Protection Patrol Pinkerton, Go March en Mountain Bike, maar plaatst daarbij nog tientallen namen waar de komende jaren nog veel van gaan horen. Wat te denken van Bazart, Bill Ryder-Jones, Raglans en Demob Happy bijvoorbeeld? Nog even en die spelen enkel nog in grote zalen, maar nu kan je ze nog zien in een kleine, gezellige setting. Profiteer ervan en ontdek, in een moeite door, onze tips. 

Haty Haty (zaterdag 12 december, 16:30, Charlatan / 23:20, Handelsbeurs)

Haty Haty zegt je waarschijnlijk net zo veel als de Rinjani - weinig dus. Maar als we zeggen dat de ene Haty de Utrechtse producer David Douglas is en de andere beter bekend is als Blaudzun, zal je interesse waarschijnlijk wel gewekt zijn. Toegegeven, de onze ook. Op hun soundcloud is slechts één lied te horen en dat klinkt met de slimme beats van Douglas en de vocals van Blaudzun zo spannend als een Balinese vulkaan die op uitbarsten staat. Juist, ja de Rinjani dus. Benieuwd of Haty Haty het publiek even warm krijgt.


Hiele (vrijdag 11 december, 23:20, Video

Een absolute must-hear is de de vierentwintigjarige Antwerpse producer en multi-instrumentalist Roman Hiele. Met tal van technologische snufjes creëert hij muziek, die zonder verpinken naast die van SBTRKT en Aphex Twins mag staan. Ook zijn live-shows schijnen topfeestjes te zijn waarbij hij je laat meesurfen van de ene geluidsgolf naar de andere. We maken er niet veel woorden aan vuil, maar rep u naar zijn set – vooraleer hij enkel nog in het buitenland het mooie weer maakt.


Elecampane (donderdag 10 december, 23:30, Trefpunt)

Voor een portie no-nonsense-rock kan je donderdag terecht in Trefpunt met de Fransen van Elecampane. Trouwe Glimps-gangers zullen het drietal misschien nog herkennen van de editie 2011 waar ze toen de band Concrete Knives vormden. Nu doen ze het in een kleinere formatie, maar hun songs klinken alvast compacter dan ooit. De bandnaam is, ter verduidelijking voor de niet-botanisten onder ons, de naam van een gele bloem verwant aan de zonnebloem. Vooraleer je de drie heren nu verwijt pussies te zijn, in Frankrijk en Zwitserland wordt de bloem ook gebruikt om absint te maken. Niets te pussies dus.


Kel Assouf (zaterdag 12 december, 20:00, Charlatan

Het meest verrassende op de affiche is de Brusselse band – maar met overduidelijke Afrikaanse roots – Kel Assouf. In een vingerknip zullen ze je vanuit het drukke Gent meenemen naar de open vlaktes van de Sahara en doen ze je geloven dat het toch nog goed komt met deze wereld. Westerse rock wordt er mooi vermengd met Tamasheq vocals, de taal van de Touaregs, alsof een noord-zuid-cohesie altijd al bestaan heeft. Daarvoor alleen al hopen we dat de Charlatan afgeladen vol zal staan.


I Have A Tribe (zaterdag 12 december, 22:10, St. Jacobskerk)

Fans van Glen Hansard of van goeie singer-songwriters tout court moeten zich zaterdagavond naar de Sint-Jacobskerk reppen. Met de versgeperste ep ‘No Countries’ bij de hand staat I Have A Tribe te popelen om zijn nieuwe songs aan het publiek voor te stellen. “No Countries” werd geproduceerd door Rob Ellis, bekend van bij PJ Harvey, Torres en Anna Calvi, dus als iemand van zo’n kaliber het potentieel van deze bebaarde Ier ziet, wie zijn wij dan om hem daarin tegen te spreken? Eén waarschuwing, na zijn concert heb je het beste misschien wel gehad en hoeft het voor jou daarna niet meer.


Flink zo, u bent een echte ontdekkingsreiziger en las tot op het einde. Dat wordt misschien wel beloond. Wil je al onze tips live meemaken en wel gratis en voor niets, stuur dan een mailtje naar win@damusic.be met vermelding van je naam en misschien zijn een van de drie duotickets  waarmee je zowel donderdag, vrijdag als zaterdag naar Glimps kan wel van jou. 

Glimps vindt plaats van 10 tot en met 12 december in verschillende zalen in Gent. Voor alle info surf je naar de website van het showcasefestival.

7 december 2015
Sharon Buffel