Glimps 2014 - De vroege vogels

Achtergrond

Zoals elk jaar staan ook deze keer weer tal van te ontdekken bands op het programma van Glimps. Luxemburg is het focusland, maar ons kompas wijst alle richtingen uit. Onze gidsen hebben gevoelige oren, beluisterden alle acts en kwamen tot een selectie die we onderbrachten in drie delen: “De vroege vogels”, “De luiders van de avondklok” en “De nachtraven”. Vandaag: “De vroege vogels”.

Recycleren om fun te creëren, dat zou het motto kunnen zijn van het Nederlandse Afterpartees. In hun achteruitkijkspiegel zien we Buzzcocks, The Descendents, The Romantics, The Stooges en meer van dat fraais. Door hun voorruit zien we een mooie toekomst want de jongens uit Horst tekenden bij Excelsior Records en verwachten midden januari 2015 hun eerste album, ‘Glitter Lizard’. Met First/ Last trokken ze een eerste keer aan de mouw van onze leren jekker en nu ze met Girls Like You bevestigen, nemen wij op vrijdag graag een kickstart met deze band.

Vrijdag 12 december, 20 uur, Charlatan Café


Vorige maand nog onze Exit Poll en nu op Glimps dus live mee te maken, al moet je er dan wel snel bij zijn. Briqueville trekt zijn uit zwarte betonblokken opgebouwde tempel op in de Handelsbeurs op donderdag om Glimps te openen in de Handelsbeurs. Alleen Nicholas Micheaux begint er in de Minnemeers nog iets vroeger aan. Beetje raar uur, maar beetje rare jongens ook, dus dat komt wel goed. Of is het nu net dat wat je bij Briqueville niet mag hopen? Teken akte de présence, tenzij je het laatste optreden van The Spectors voor hun debuutalbum niet wil missen. Daarvoor moet je naar de Charlatan.

Donderdag 11 december, 20.20 uur, Handelsbeurs


Dé ontdekking van Glimps 2014 zou wel een keer uit Estland kunnen komen. Hoewel Tenfold Rabbit net een tweede album uit heeft, zijn ze in onze onder Angelsaksische media kreunende muziekwereld nog onbekend. Maar net door onze gerichtheid op Engelstalige muziek zou dit viertal uit Talinn wel eens potten kunnen breken. Verwacht je niet aan songfestivalachtige klanken, maar wel aan moderne, goed in het (konijnen)oor liggende, intelligente pop.

Zaterdag 13 december, 20.40 uur, Charlatan zaal.


Bijna verdronken in het overaanbod aan platen dat ons dit jaar toegeworpen werd, is Rina Mushonga. Klinkt zwart en dat is ze ook, maar tegenwoordig is het verkeer van Amsterdam de jungle waarin ze zich begeeft. Haar album ‘The Wild, The Wilderness’ laat een zangeres horen die zich moeilijk in een hokje laat stoppen, maar met haar stem de juiste snaren raakt. Niet zo donker als Mirel Wagner, maar neigend naar Joan Armatrading en soms zelfs onbeschaamd poppy als Fleetwood Mac.

Vrijdag 12 december 20.50 u., Lakenmetershuis op de Vrijdagsmarkt.


Voor meer ingetogen muziek kan je vrijdag terecht bij het Duitste duo Ella and Florian, alias UMA. In het echte leven vormen de twee al langer een duo (they said yes!), maar sinds kort voegden ze ook hun muzikale ideeën samen, wat resulteert in experimentele pop met diepe bassen en beklijvende zang. Hun eerste ep, 'Drop Your Soul' wierp meteen vruchten af: de band toert sinds kort door Europe als voorprogramma van de Amerikaanse band Love Inks. Dit is ongetwijfeld een van de coolste echtparen die je op een podium zal zien. Checken!

vrijdag 12 december 21.10 uur, Trefpunt


Glimps is een showcasefestival dat plaatsvindt op verschillende plaatsen in de Gentse binnenstad. Dit jaar duurt het drie dagen van 11 tot 13 december.

Sharon Buffel en Marc Alenus

8 december 2014