Glimps 2014 - De nachtraven

Achtergrond

Zoals elk jaar staan ook deze keer weer tal van te ontdekken bands op het programma van Glimps. Luxemburg is het focusland, maar ons kompas wijst alle richtingen uit. Onze gidsen hebben gevoelige oren, beluisterden alle acts en kwamen tot een selectie die we onderbrachten in drie delen: “De vroege vogels”, “De luiders van de avondklok” en “De nachtraven”. Vandaag: “De nachtraven”.

Glimps 2014 - De nachtraven



Svper zijn de enige Spanjaarden van deze Glimps-editie, maar wees er maar zeker van dat ze hun land goed zullen vertegenwoordigen. Met hun combinatie van elektronica en rock lijken ze de mosterd bij Tame Impala te halen, al wordt de zangstem hier verzorgd door een zangeres Luciana en zijn alle teksten in het Spaans. No hay problema als je de taal niet begrijpt, want hun muziek zal je ongetwijfeld wel snappen. Dansen! Dansen! Dansen!

Vrijdag 22.30 uur, Gouvernement


Ook al kan je op Glimps vooral het vasteland van Europa verkennen, EAUX komt van over het water (nee, Antwerpen, niet de Schelde, maar wel het Kanaal). Het trio laat de ijle stem van zijn zangeres drijven op nerveuze beats, een beetje zoals Hydrogen Sea bij ons of Samaris uit IJsland of denkt u liever aan Austra. Ook goed, niet? En naar deze band kan u zelfs twee keer!

Donderdag 22.40 uur, Handelsbeurs.
Vrijdag 22.30 uur, Lakenmetershuis op de Vrijdagsmarkt.


Will Samson is het toppunt van intimiteit en dat zal bij zijn allerlaatste concert in 2014 niet anders zijn. Deze Brit is een man met een fragiele ziel, die die op overtuigende wijze weet bloot te leggen. Zijn muziek fluctueert tussen ambient, minimalisme en folk. Met gemak brengt hij je van het diepste punt in de oceaan tot de ijlste laag van de dampkring en weer terug. Wees maar zeker: dit wordt iets speciaal, misschien wel magisch.

Vrijdag 23.30 uur, Conservatorium, zaal Mengal


Laat op de zaterdagavond liggen Bed Rugs in de weegschaal met The Wands. Allebei niet vies van wat psychedelica en dat de eersten straf zijn, weten we al sinds Leffingeleuren 2013 en bevestigden ze onlangs met hun nieuwste Specks. Maar Glimps gaat over ontdekken en dus kiezen we misschien toch wel voor de Denen. “The night is dark and full of colours” zingen ze op hun net verschenen album ‘The Dawn’ en dit tweetal kleurt vast en zeker je zaterdagavond met caleidoscopische beelden.

Zaterdag 23.50u., Charlatan zaal.


Ons vader zei altijd: "die gasten op MTV zijn het verderf van de wereld." Daar moesten wij altijd om lachen tot we ID!OTS leerden kennen. Even beslagen als Triggerfinger, maar vuiger en ruiger dankzij de comibnatie van twee ex-Ugly Papa's die hun kroost en echtgenote schaamteloos verwaarlozen, een drummer met mieren in zijn broek en een gitarist die pas tevreden is als het bloed van zijn snaren druipt. Maak je ouders wijs dat je donderdag naar een infoavond van de unief moet en hang nog een keer zonder blozen het beest uit. Voor de jongens: de ideale gelegenheid om stoute meisjes te ontmoeten. Voor de meisjes: de plaats om je te tonen aan de stoute jongens.

Donderdag, 23 uur. Charlatan


Glimps is een showcasefestival dat plaatsvindt op verschillende plaatsen in de Gentse binnenstad. Dit jaar duurt het drie dagen: van 11 tot 13 december.

Sharon Buffel en Marc Alenus

6 december 2014