Glimps 2014 - De luiders van de avondklok

Achtergrond

Zoals elk jaar staan ook deze keer weer tal van te ontdekken bands op het programma van Glimps. Luxemburg is het focusland, maar ons kompas wijst alle richtingen uit. Onze gidsen hebben gevoelige oren, beluisterden alle acts en kwamen tot een selectie die we onderbrachten in drie delen: “De vroege vogels”, “De luiders van de avondklok” en “De nachtraven”. Vandaag: “De luiders van de avondklok”.

Glimps 2014 - De luiders van de avondklok



Kan je hoge verwachtingen koesteren voor een Turkse band na de onbegrijpelijke uitspraken van hun president vorige week? Natuurlijk wel! Het een heeft niets met het ander te maken. The Away Days is een moderne shoegazeband die met hun twee vorige singles op de radar van alle grote muziekzines opdook en het tot SXSW en The Great Escape schopte. Voor de Sound of 2015 komen ze net te laat, maar laat dat de pret niet drukken.

Zaterdag 21.20 u., Café Video.


A/T/O/S (uitgesproken als A Taste Of Struggle) zou op donderdag wel eens voor het hoogtepunt van dag 1 kunnen zorgen. Dit Belgisch duo brengt luie dubstep zonder negatieve connotatie. Want achter al die trage beats zitten er genoeg prikkelende sounds om je een hele set te verrassen. Voeg daarbij nog eens de smeuïge stem van Amos, die live even sterk klinkt als op plaat en je weet dat A/T/O/S een must-not-miss-act is.

Donderdag 21.30 uur, Handelsbeurs


Het zal wel aan ons liggen, maar Scandinavische blondines hebben om de een of andere redden meteen een streepje voor op Amerikaanse bomma’s met paars haar en als er dan nog eentje opduikt die haar nom de plume bij Beck haalde, zijn wij eensklaps nog meer geïnteresseerd. Sea Change komt uit Noorwegen en combineert een vleugje mystiek met veel elektronica en haar buigzame stem. Auditief zullen we zeker bevredigd worden, visueel valt af te wachten. Dat laten we u na afloop weten.

Zaterdag 22.20 u., Lakenmetershuis op de Vrijdagmarkt.


Een band met misschien wel het meeste potentieel om snelle enkele sporten hoger op de ladder der bekende bands te staan is These Ghosts. Deze Britten brengen gevoelige popdeuntjes zonder voor watjes te moeten doorgaan. Denk aan Animal Collective die fokt met The Neighbourhood en Clock Opera samen. In januari plannen ze een intense tournee doorheen Groot-Brittannië, maar eerst kijken ze bijzonder hard uit naar hun eerste optreden op Belgische bodem. En wij samen met hen.

Zaterdag, 22.20 uur, Trefpunt


Alle wegen leiden naar Rome, luidt het spreekwoord. Het is te hopen voor Jerome Reuter en het zou niet eens onverdiend zijn. Deze singer-songwriter stopt ter gelegenheid van zijn tien jaar op de planken ook in Gent en dat wordt vast een belevenis. Verwacht je niet aan een Milow-kloon, maar wel aan een diep kervende grafstem die vanuit een kelder vol industriële folkgeluiden opborrelt. Als er een is die het focusland Luxemburg op de kaart zal zetten, is het wel deze schaduwartiest.

Zaterdag 22.30 u., Conservatorium, zaal Mengal

Sharon Buffel en Marc Alenus


Glimps is een showcasefestival dat plaatsvindt op verschillende plaatsen in de Gentse binnenstad. Dit jaar duurt het drie dagen: van 11 tot 13 december.

4 december 2014