Glimps 2013, dag 2: Op een wolkje door Gent

Achtergrond

Voor de derde keer werpt Glimps een blik op de Europese bands van de toekomst en voor de even zoveelste keer zullen wij er bij zijn. Ja, we zijn altijd klaar om zoals een jonge moeder of vader de ellenboog in het badwater te houden om te kijken of het niet te koud of te heet is. Onze verslagen mag je volgende week verwachten, maar eerst zoals beloofd onze tips voor zaterdag.

Glimps 2013, dag 2: Op een wolkje door Gent



 

STUFF (Handelsbeurs, zaterdag 20 uur - 20.40 uur)

De ondankbare taak om de tweede dag van het festival te openen ligt klaar voor het Belgische STUFF. En toch, we waarschuwen u bij deze: dit kan wel eens het beste zijn van wat er op het hele festival te zien is. Van drummer Lander Gyselinck kunnen we zonder verpinken zeggen dat hij op vijfentwintigjarige leeftijd al tot de wereldtop behoort. Om dan nog maar te zwijgen van die andere vier topmusici in deze band: zoals 'Mixmonster Menno' aan de draaitafel of Andrew Claes op sax. Ook Lefto zag het potentieel van deze band en nodigde hen afgelopen zomer uit voor een set op Dour. Hoe moeten we hun muziek nu precies beschrijven? Denk aan jazz, aan elektronica, aan funk en zelfs aan improvisatie… maar weet vooral dat dit een heel intrigerende luisterervaring wordt. Voorsmaakje van dienst: D.O.G.G.

Joy Wellboy (Charlatan, zaterdag 20.10 uur – 20.50 uur)

Er ook vroeg bij is het Brusselse duo Joy Wellboy. Recht uit de hoofdstedelijke underground geplukt, mochten Joy Adegoke en Wim “Wellboy” Janssens mee met Morcheeba op tournee doorheen België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. Reden: de steengoede cd ‘Yorokobi’s Mantra’ met daarop frisse en toch bluesy klinkende elektronica die je doet heupwiegen als is het reeds middernacht. Hun Movement Song prijkte wekenlang in ons favorietenlijstje in de nazomer van 2013 en sinds een week is er de langverwachte opvolger Mickey Remedy. Als u ons de uren daarna op een wolkje door Gent ziet zweven, weet u waarom.

Revere (Charlatan, zaterdag 20.50  uur – 21.30 uur)

Na Joy Wellboy, hoeven we enkel de hoek om, om daar Revere te zien spelen. Wel zo makkelijk! Normaal blijft Glimps aan deze kant van het Kanaal, maar voor het Britse Revere maakte de organisatie graag een uitzondering. Hoe ze de zeven leden op het kleine podium gaan krijgen, is ons een raadsel, maar misschien stuiteren ze net als wij wel door het café op de tonen van These Halcyon Days. En anders slowen we wel samen op het tedere I Won’t Blame You. Revere koppelt immers strijkers en koperblazers aan elektrische gitaren en energie aan bedachtzame melancholie. Het zou ook kunnen dat zanger Stephen Ellis alleen opduikt. Dat deed hij eerder ook al op PopUp 010, maar ook dat was een leuke ervaring blijkbaar, dus we zien wel.

Claire (Vooruit, Brugzaal, zaterdag 23.30 00.10 uur)

Opgepast, oorwurmen gesignaleerd. Deze pas in 2012 opgerichte Duitse band verbaast alvast met één prachtsong, Broken Promise Land  en alles wijst erop dat ze nog heel wat van die kleppers uit hun mouw kunnen schudden. Hun muziek is gevaarlijk catchy en ligt in de lijn van Of Monsters and Men maar dan op een elektronische achtergrond zoals van Hot Chip of Chvrches. Knappe zangeres Josie-Claire Bürkle (zo makkelijk kan een bandnaam dus zijn) wordt bijgestaan door vier al even knappe kerels. Dit is een band die in de nabije toekomst vele hipsters nauw aan het hart zal liggen.

 

Behalve bij deze vier getipte bands, kan je ons zaterdag ook vinden bij: Mintzkov, Könsförrädare, Giantree, Soldier's Heart, Plaistow, Velojet, VV Brown en MannGold de Cobre. En wie onze tips voor vrijdag gemist zou hebben, die klikt hier gewoon nog eens.

Sharon Buffel en Marc Alenus

18 januari 2014