Glimps 2012 - deel 3 - North & South

Achtergrond

Tijdens de twee dagen van Glimps kan je in Gent het interessantste aan nieuwe bands uit Europa zien en horen. Alle groepen aan het werk zien, is onmogelijk, maar wij van Damusic zetten graag het kompas uit. In drie delen nemen we je mee langs het parcours. In een derde deel  en laatste deel stellen we je het beste uit het noorden en het zuiden voor (met een kleine zijsprong naar het oosten).

Glimps 2012 - deel 3 - North & South



Francis Int. Airport (AT)

Melancholie, bombast en catchy deuntjes, dat mag u verwachten van de Oostenrijkse band Francis International Airport. Ja, na Mozart, Haydn en Mahler zendt der Kanzler  dit vijftal uit Wenen Europa in. Helemaal nieuw zijn deze jongens niet, want ze hebben al twee albums op hun actief en het laatste dateert al van 2010. Hoog tijd voor een vervolg dus. Enige overeenkomst met School is Cool is louter toeval.

Vrij 14/12 – Handelsbeurs – 21.10- 21.50 uur

Pinkunoizu (DK)

Wie gek is op cocktails kunnen we deze Denen aanraden. Een etiket valt er niet te kleven op hun muziek, tenzij dan misschien “Europees/ eclectisch”. Het lijkt wel of de Vikingen bij elke inval de leukste muziekjes hebben geroofd en ze in hun thuisland weer aan elkaar hebben laten kleven door de plaatselijke Assurancetourix. Aan de dappersten onder de Galliërs om hen te ontdekken.

Vrij 14/12 – Charlatan – 22.30-23.10 uur

XAXAXA  (MK)

Indie uit Macedonië. Je kan het je moeilijk voorstellen. Maar het bestaat dus wel degelijk. En XAXAXA (HAHAHA in Cyrilissch schrift) weet van wanten en wil dat ook aan u graag laten weten. Hun songs leunen tegen de punk aan en worden gezongen in hun eigen taal. Dat hoeft u nochtans niet te beletten lekker uit de bol te gaan. Heerlijk compromisloos en to the point. Wat valt er dan nog te lachen?

Vrij 14/12 - Charlatan Café – 23.30-00.00 uur

Bernays Propaganda (MK)

Dat de jaren tachtig een vaatje zijn dat nog lang niet is leeggetapt bewijzen deze Macedoniërs. Ze stoppen het beste van Skeletal Family, The Ting Tings en Les Rita Mitsouko in de blender en overgieten dat alles met een anarchistisch sausje. Extreem dansbaar, extreem groovy, extreem sexy en door Indie Bands Blog uitgeroepen tot band van de maand. Waar wacht u nog op?

Zat 15/12 –  Kinky Star – 20.20-21.00 uur

Mujeres  (ES)

Op de bandcamp van deze Spaanse vrouwen werd het volgende als tags opgegeven: rock, bier, pizza, punk, bier en garage. Daar moet niet echt een tekeningetje bij. Mujeres maakt het soort rock dat ze in Amerika achter kippendraad zetten, waar je dan je lege (of volle) bierflesjes kan heen keilen. Halfdronken lyrics over gitaarrock die doet denken aan The Cramps en andere ongein. Laat de halve liters alvast aanrukken.

Zat 15/12 – Vooruit – 20.10-20.50 uur

Slaraffenland (DK)

De Deense band Slaraffenland brengt een behoorlijk experimentele, maar zeer opwindende muziek met rock-, pop- en jazzinvloeden. De band bestaat al sinds 2002 en heeft ondertussen al 3 albums uitgebracht waarvan het laatste ‘We’re on your side’ in 2009. De groep tourt ondertussen behoorlijk veel en de live-optredens zijn vaak een combinatie van hun nummers met improvisatie. Je weet dus waar je aan begint, maar niet waar je uitkomt met deze band.

Za 15/12 – Zaal Miry – 21.10-21.50 uur

Marius Ziska  (DK)

Marius laat graag in zijn ziel kijken. Dat vraagt lef. Maar verder heeft hij daar weinig moeite mee. Want zijn liedjes zijn intiem en klein. En hij durft al eens – jawel, het mag af en toe – een deuntje te fluiten. Muziek om je ogen bij te sluiten en te genieten. Al de rest komt gewoon vanzelf.

Za 15/12 – Lakenmetershuis – 22.40-23.20 uur

WIN!!!

Dit is je laatste kans om gratis naar GLIMPS te gaan op 14 en 15 december 2012. Als je bovenstaande leest, krijg je de indruk dat alle bands uit het noorden uit Denemarken komen, maar dat is niet het geval. Op de site van GLIMPS, kan je zien dat er nog andere Scandinavische bands komen. Uit Zweden komt ook een band langs. Welke band? Snel een mailtje naar win@damusic.be met als onderwerp GLIMPS 2012, het antwoord en je gegevens.

Patrick Van Gestel, Patrick Blomme, Marc Alenus

10 december 2012