Glimps 2012 - deel 1 - Sant in eigen land

Achtergrond

Tijdens de twee dagen van Glimps (14 en 15 december) kan je in Gent de interessantste nieuwe bands uit Europa zien en horen. Alle groepen aan het werk zien, is onmogelijk, maar wij van Damusic zetten graag het kompas uit. In drie delen nemen we je mee langs het parcours. In een eerste deel blijven we in eigen land.

Glimps 2012 - deel 1 - Sant in eigen land



Oscar & The Wolf (B)

De groep rond Max Colombie mag het festival openen op vrijdag. Deze jonge band brengt melancholische en weemoedige popliedjes die kunnen vergeleken worden met die van Fleet Foxes en Isbells. Op hun nieuwste ep ‘Summer Skin’ staan vijf prachtig opgebouwde nummers met breekbare meerstemmige zangpartijen. De naam van de band klinkt erg sprookjesachtig en de muziek doet deze naam allesbehalve oneer aan. Deze groep wordt een gouden toekomst voorspeld en de weg daar naartoe loopt via Glimps…

Vrijdag 14/12 – Handelsbeurs – 20.00-20.40 uur

Creature With The Atom Brain (B)

Wat oorspronkelijk begon als een solo-project van Aldo Struyf groeide door de jaren heen uit tot een volwaardige band. De band speelt stevige en bij momenten vuile alternatieve rock.  Begin dit jaar verscheen hun derde album ‘The Birds Fly Low’ en tourden ze nog in het voorprogramma van Mark Lanegan Band. Aldo Struyf en drummer J-P De Gheest maken zelfs officieel deel uit van de Mark Lanegan Band. Ze staan bekend als een intense en moddervette live band. Niet te missen voor de rockliefhebbers onder ons.

Vrijdag 14/12 – Vooruit – 20.30-21.10 uur

BRNS

Deze “Walloniërs” zijn druk bezig met een Europese veroveringstocht en daarbij mogen ze natuurlijk Vlaanderen niet vergeten. Wie hun album ‘Wounded’ al hoorde, weet dat dit een overrompelende ervaring wordt en wie dat nog niet deed, heeft nog even de kans voor de wereld vergaat. De enige band die de Maya’s nog kan paaien is overigens dit BRNS, want hun single Mexico is zo onweerstaanbaar dat zelfs de onheilsprofeten er op zullen dansen.

Vrijdag 14/12 Trefpunt 21.50 – 22.30 uur

An Pierlé (B)

Het is ondertussen alweer 16 jaar geleden dat An Pierlé bekend werd bij het grote publiek als ‘het meisje op de zitbal aan de piano’. Ondertussen zijn we al vier albums verder en heeft Pierlé zich een stevige livereputatie bij mekaar weten te spelen. Op Glimps laat ze haar begeleidingsgroep White Velvet thuis en speelt ze nog eens solo.

Vrij 14/12 – Zaal Mengal – 22.00-22.40 uur

Marble Sounds (B)

Marble Sounds bestaat uit leden van Isbells en Spoon en is voor veel mensen onlosmakelijk verbonden met hun radiohitje Sky High. De rest van de plaat ‘Nice Is Good’ is echter ook zeer de moeite en dat zal de groep met veel plezier etaleren op Glimps. Muzikaliteit en melodieën zijn hun handelsmerk. Live is dit een zeer aanstekelijke band die dromerig en krachtig perfect weet te matchen.

Zaal Miry – Vrij 14/12 – 22.40-23.20 uur

Tommigun (B)

Tommigun is de nieuwe band van Thomas Devos, de vroegere frontman van Rumplestichkin. Naast Devos heeft ook elk ander lid van de band zijn muzikaal verleden bij Vlaamse bands. Tommigun is wat men in theorie een indie rock band noemt en brengt in praktijk pittige rock en subtiele pop. Opvallend is de harmonieuze samenzang tussen Thomas Devos en Kaat Arnaert. De groep werd bovendien in het verleden gevraagd in het voorprogramma van Daniel Johnston in Europa.

Vrij 14/12 – De Fabriek – 00.00-00.40 uur

Douglas Firs (B)

Douglas Firs is Gertjan Van Hellemont en band. Hij bracht begin dit jaar het album ‘Shimmer & Glow’, waarvan de gelijknamige en superbe single behoorlijk wat airplay kreeg op de betere radiozender. Met zijn vaak intieme en persoonlijke nummers weet Van Hellemont je als luisteraar telkens te raken en mee te nemen op een muzikale trip. Waar die ons naar toe leidt, kan je zien op Glimps.

Zaal Miry – Za 15/12 – 19.30-20.10 uur

Roscoe

Deze landgenoten komen uit Luik, maar dat zou je afgaande op hun bejubelde debuut ‘Cracks’ helemaal niet zeggen. Hun grootse geluid riep bij onze recensent verwijzingen op naar Radiohead, Mogwai en Elbow en qua name dropping kan dat toch wel tellen. Samen met Dan San en BRNS vormen zij de stoottroepen van Zuid-België op muzikaal gebied. Wij geven ons alvast in volle overtuigen over aan hun geluid.

Zat 15/12 – Handelsbeurs – 22.10-22.50 uur.

Mary & Me (B)

Mary & Me is een Gents duo en maakt aanstekelijke popsongs met een griezelig kantje. In 2012 bracht de groep hun 2de plaat ‘We Go Around’ uit. Hun sound wordt vergeleken met Björk, The XX en zélfs Tim Burton. Live wordt het duo ondersteund door een uitstekende band en staan ze garant voor een portie ongeregelde popmuziek.

Za 15/12 – Trefpunt – 22.20-23.00 uur

Flying Horseman

Er zijn zo van die bands die niemand onberoerd laten. Flying Horseman van Bert Dockx is er zo een. Het is te hopen dat het warm is in zaal Miry, want deze band bezorgt u geheid spasmodermie met hun nochtans gloeiend hete vuurbollen van songs. Niet voor doetjes dus, maar dat bent u niet en anders hebt u altijd zondag nog om te bekomen.

Zat 15/12 Zaal Miry 23.20-00.00 uur
WIN!

Wil je graag gratis naar GLIMPS? Dat kan... als je kan tellen tenminste. Hoeveel bands van eigen bodem treden komende vrijdag en zaterdag op tijdens GLIMPS? Snel een mailtje naar win@damusic.be met als onderwerp GLIMPS 2012. 

Patrick Blomme & Marc Alenus

8 december 2012