#Gitaarjumpstarters - The Only Ones - Another Girl, Another Planet (1978)

#Gitaarjumpstarters - The Only Ones - Another Girl, Another Planet (1978)

Muziek is altijd en immer op één of andere manier aanwezig. Soms opvallend, soms puur als aangenaam geluidsbehang, maar er zijn een paar plaatjes, die ons terstond goesting doen krijgen om zo snel mogelijk zelf de gitaar op te nemen en aan de slag te gaan. En heel vaak zit het hem in die fijnzinnige gitaarriedel of onweerstaanbare riff, die een nummer verheffen tot dat sonische wondertje dat de hele dag als een oorwurm in je brein zal rondspoken.

Een kernbom van een nummer dat een plaats verdient in iedere enigszins zichzelf respecterende top honderd aller tijden, maar die consequent niet haalt. Zo goed is dit!

Geschreven door Peter Perrett, gitarist en zanger van The Only Ones, en nog steeds op niveau actief. Getuige zijn viersterren soloplaat 'Humanworld' dit jaar. De volle drie minuten uptempo rock-‘n- roll met aarzelende intro en gitaristieke ontploffing, superduper tekst, onderkoeld cool refrein, solo’s die alle hoeken van de kamer scannen en ga zo maar door.

In het begin geweigerd door sommige radiostations, omdat het aan drugs zou relateren, waarover Perrett later zei: "I put in drug-related imagery, but it wasn't about drugs. At that time I was more addicted to sex and infatuation than I was to drugs. I can remember what caused me to write Another Girl, Another Planet. It would have been about April '77 because we had it recorded by June. It was inspired by this girl from Yugoslavia. I didn't go out with her, but she was like a total space cadet, which when I was really young I found interesting. She was just a bit weird - she'd say crazy things, and it just got me thinking that every girl has something to offer.”

Alhoewel de song nooit enige hitlijst haalde, heeft het een eigen leven geleid met bakken vol erkenning en krediet bij vele liefhebbers. Tijdloos en nog even krachtig als toen in 1978. Vaak gecoverd, hetgeen aantoont dat het een uitgesproken nummer is dat goesting doet krijgen om het heft in handen te nemen en de snaren te doen zinderen.

31 oktober 2021
Laurens Leurs