#Gitaarjumpstarters - Matthew Sweet - Time Capsule (1993)

#Gitaarjumpstarters - Matthew Sweet - Time Capsule (1993)

Muziek is altijd en immer op één of andere manier aanwezig. Soms opvallend, soms puur als aangenaam geluidsbehang, maar er zijn een paar plaatjes, die ons terstond goesting doen krijgen om zo snel mogelijk zelf de gitaar op te nemen en aan de slag te gaan. En heel vaak zit het hem in die fijnzinnige gitaarriedel of onweerstaanbare riff, die een nummer verheffen tot dat sonische wondertje dat de hele dag als een oorwurm in je brein zal rondspoken.

Die gitaarriedel aan het begin, die harmonische aanzet,... Heerlijk!

Niet voor niks klinkt 'Altered Beast', de plaat waar dit uit komt, als een greatest hits and no misses. En zoals een echt goede plaat geeft die zich niet zomaar onmiddellijk prijs, maar hoor je bij elke beluistering een nieuw laagje inventiviteit, voel je bij iedere keer een ander sonisch deurtje opengaan.

Het hoeft dan ook geen verwondering te wekken dat Richard Dashut producete, de man die 'Rumours' ook die veellagige grandeur gaf. En en passant bracht hij Mick Fleetwood mee om te drummen, waardoor je bijwijlen de hoogdagen van de FM door de boxen voelt waaien als een weldadig zomerbriesje.

Matthew Sweet spaarde kosten noch moeite, want er was nog schoon volk. Wat te zeggen van Jody Stephens (Big Star) of Pete Thomas (the Attractions) en topgitaristen Richard Lloyd (Television) of Robert Quine (Lou Reed, Lloyd Cole) en toetsenist Nicky Hopkins (Rolling Stones)?Sweet is een topproduct van de rijke Athens musicscene en hij mag zich "vriend" noemen van Michael Stipe met wie hij musiceerde.

25 oktober 2021
Patrick Van Gestel