#Gitaarjumpstarters - Big Star - September Gurls (1974)

#Gitaarjumpstarters - Big Star - September Gurls (1974)

Muziek is altijd en immer op één of andere manier aanwezig. Soms opvallend, soms puur als aangenaam geluidsbehang, maar er zijn een paar plaatjes, die ons terstond goesting doen krijgen om zo snel mogelijk zelf de gitaar op te nemen en aan de slag te gaan. En heel vaak zit het hem in die fijnzinnige gitaarriedel of onweerstaanbare riff, die een nummer verheffen tot dat sonische wondertje dat de hele dag als een oorwurm in je brein zal rondspoken.

Opperhoofd van Big Star Alex Chilton orakelde ooit over songschrijven: "I really loved the mid sixties British pop music, all two and a half minutes long, really appealing songs. So I've always aspired to that same format, that's what I like."  En dat paste hij toe tot in de perfectie. Iedere rechtgeaarde popliefhebber zou minstens de vier studioplaten in huis moeten hebben, aangevuld met succulente verzamelbox 'Keep An Eye On The Sky', waarop de gitaarpareltjes elkaar continu voor de voeten lopen.

Maar dé kers op de taart is en blijft September Gurls, dat Alex Chilton voor Big Stars tweede plaat 'Radio City' aan de wereld toevertrouwde. De wereld negeerde dit staalhard, want het nummer deed niks niemandal, ondanks de fijne kritieken in 1974. Maar het was een groeier en wurmde zich doorheen de decennia toch in de oorschelp van de echte liefhebbers (veelal muzikanten) die het genie ervan ontdekten en bleven waarderen. Intussen is September Gurls nog steeds grandioos miskend, maar weet het toch tot menig songs-of-all-time-lijstje door te dringen. (nummer 178 in de Top 500 aller tijden van Rolling Stone).

Chilton is er niet beter van geworden, toen hij in 2010 op negenenvijftigjarige leeftijd overleed aan een hartaanval. Hij had geen ziekteverzekering. September Gurls herbergt het melodieuze van The Beatles, het janglieste van The Byrds en het priemende van The Who. Als er ooit een definitie van powerpop moet gegeven worden, laat je dit nummer horen. En hoe vaker je het hoort, hoe meer je ernaar verlangt om zelf de zes snaren te laten trillen en zinderen.

28 oktober 2021
Laurens Leurs