#GitaarInDeTekst - The Beatles - While My Guitar Gently Weeps(1968)

#GitaarInDeTekst - The Beatles - While My Guitar Gently Weeps(1968)

De oude Grieken kenden al de kithara en de gitaar heeft de afgelopen decennia een bepalende rol gespeeld in rockmuziek, as we know it. Deze week citeren we songs waarin de gitaar ook een rol meekreeg in tekst en/of de uitvoering.

Eén van de meeste fraaie George Harrison-composities ooit voor de Fab Four. En we herinneren daarbij ook onmiddellijk aan één van de grootste YouTube-hits van de afgelopen tijd, waarbij Prince in de afsluitende solo van dit nummer in bijzijn van de hele Rock ‘n’ Roll Hall of Fame iedereen (inclusief medemuzikanten Tom Petty, Steve Winwood, Jeff Lynne en zoon Harrison) verbaast met een perfect afgeserveerde solo.

Op het origineel is de solo van de hand(en) van Eric Clapton, die maatjes was met Harrison, die hem inviteerde in de studio. Clapton was nochtans enigszins bevreesd voor de reactie van de overige Beatles, die elkaar bijwijlen vijandig bejegenden. Maar zijn komst had een kalmerend effect en temperde ook de argwaan, die Lennon en McCartney initieel voor de song koesterden.

Naar verluidt was Harrison het 'I Ching'-boek, het Chinese werk over verandering aan het lezen en hij besloot een song te schrijven over de eerste woorden die hij zou zien. Dat waren “Gently weeps”. Oospronkelijk werd het opgenomen als akoestisch nummer bedoeld met Harrison op gitaar en McCartney op orgel (en te vinden op 'Anthology 3'). Ringo Starr had de groep uit frustratie verlaten en deze song was de eerste, die hij inspeelde na een afwezigheid van een paar weken. De collega’s hadden bij zijn terugkeer bloemen op het drumstel gedrapeerd om hem welkom te heten.

Nooit een single geweest, maar wel één van de meest gewaardeerde songs in het indrukwekkende oeuvre van de groep. George Harrison zou in zijn solocarrière deze meer dan andere songs, die hij voor de Fab Four schreef, spelen. 

9 december 2022
Laurens Leurs