#GitaarInDeTekst - Loudon Wainwright III - Red Guitar (1972)

#GitaarInDeTekst - Loudon Wainwright III - Red Guitar (1972)

De oude Grieken kenden al de kithara en de gitaar heeft de afgelopen decennia een bepalende rol gespeeld in rockmuziek, as we know it. Deze week citeren we songs waarin de gitaar ook een rol meekreeg in tekst en/of de uitvoering.

Een pareltje dat wij al jaren koesteren. Slechts één minuut en vijftig seconden lang, maar o zo prachtig hoe Loudon Wainwright III je hier recht in het hart treft met mineure akkoordschakelingen.

Ook schoon hoe een nummer over een gitaar slechts begeleid wordt op piano. Humor moet je deze Loudon Wainwright III ook niet leren kennen. Het verhaal doet de ronde hoe hij dronken een gitaar aan splinters slaat zoals Pete Townshend van the Who dat zo vaak deed. Maar dan verbrandt hij de resten om een nieuwe te kopen, die dan drie dagen later weer gestolen wordt. Men zou een dubbele bodem kunnen ontwaren, maar Wainwright ontkent dit: "Well, I got drunk and that's what it really was. I was frustrated by something that day or night, I don't even know if it was day or night. But yeah, it was a Gibson Hummingbird, a nice guitar."

Wainwright gaat vaak biografisch en ontziet daarbij niemand, ook zijn naasten niet. De "Kate", waarvan sprake, is zijn toenmalige vrouw Kate McGarrigle, de moeder van Rufus en Martha Wainwright. De genen werden mooi doorgegeven in de familie Wainwright. 

10 december 2022
Laurens Leurs