#GitaarInDeTekst - John Hiatt - Memphis In The Meantime (1987)

#GitaarInDeTekst - John Hiatt - Memphis In The Meantime (1987)

De oude Grieken kenden al de kithara en de gitaar heeft de afgelopen decennia een bepalende rol gespeeld in rockmuziek, as we know it. Deze week citeren we songs waarin de gitaar ook een rol meekreeg in tekst en/of de uitvoering.

Ook al zat ons hoofd in de new wave, gitaarrock en powerpop, John Hiatt is altijd en immer een vaste waarde geweest in onze muziekbeleving. Een beetje een genre op zich, want we houden zowat van elke plaat (en het zijn er heel wat) die de man ooit produceerde.

John Hiatt weet op een bizarre manier altijd de gevoelige snaar te raken en dan zijn we weer helemaal in het thema van deze week. In Memphis In The Meantime verklaart hij niet enkel de liefde aan zijn muze, maar ook aan zijn favoriete gitaar: “Sure I like country music / I like mandolins / But right now I need a telecaster / Through a vibro-lux turned up to ten / Let's go to Memphis in the meantime, baby / Memphis in the meantime, girl”

Een machtig onderkoelde rocker, die grolt, krolt en spint als een bronstige kater. Heerlijk nummer van deze supersympathieke loner, die met ‘Bring The Family’ de in het slop geraakte carrière weer helemaal wist te revitaliseren met a little help from niet de minste friends als Nick Lowe, Ry Cooder en Jim Keltner. Nick Lowe had Hiatt al leren kennen in 1983, toen Lowe samen met toetsenist Paul Carrack meespeelde op 'Riding With The King'.  De 'Bring The Family'-line-up zou in 1993 als gelegenheidsgroep Little Village nog een zeer aangename plaat en tour plegen.

De tekst van de song kan ook vrij letterlijk genomen worden, want de man had een verleden als broodschrijver in Nashville, waar hij in een kantoortje van nine to five aan de lopende band songs op bestelling schreef, maar hij raakte het besloten schrijverswereldje en die val beu en ging op weg naar meer bluesgebaseerde input in Memphis.

Hiatt nam 'Bring The Family' in goed vier dagen op met dat viersterrenteam en Memphis In The Meantime was de openingstrack van een dolle rit. Het was ook de eerste song van de opnamesessie, zoals hij zelf uitlegt: “It sounds like a car with four bald tires. It’s like a four-man groove sputtering down the road, and I really like the record for that. Lowe and Keltner’s loose swing and Cooder’s hot licks provide the perfect backdrop for this song all about someone wanting to get a little rhythm in his life.” Bye bye country, hello blues: "Cause one more heartfelt steel guitar chord, Girl / it’s gonna do me in / I need to hear some trumpet and saxophone / You know sound as sweet as sin” En uiteraard die telecaster in die vibro-lux geplugd.

6 december 2022
Laurens Leurs