#GitaarInDeTekst - Hoodoo Gurus - Mars Needs Guitars (1985)

#GitaarInDeTekst - Hoodoo Gurus - Mars Needs Guitars (1985)

De oude Grieken kenden al de kithara en de gitaar heeft de afgelopen decennia een bepalende rol gespeeld in rockmuziek, as we know it. Deze week citeren we songs waarin de gitaar ook een rol meekreeg in tekst en/of de uitvoering.

Om de week te eindigen The Hoodoo Gurus, één van de fijnere powerpopgezelschappen, die we in oktober 1989 zagen als één van de sterkhouders op de Futurama Deinze-affiche (met American Music Club, Buffalo Tom, firehose, Bad Brains en Stone Roses, kortom het soort affiches waar je nu een auto voor zou geven).

We volgden hen al een aantal jaren en waren vooral gewonnen voor de 'Mars Needs Guitars!'-plaat uit 1985, de tweede langspeler na het al even spannende 'Stoneage Romeos'. Maar benevens de lp is er ook de song Mars Needs Guitars. Een gitaarsleper die donker aanzet en het enige nummer dat niet werd gezongen door zanger Dave Faulkner, maar door gitarist Brad Shepherd.

Fijne gespierde popsong met een nonsensetekst: simpelweg een primitieve rabauw die met gitaren naar Mars of eender welke andere planeet wil: “I'm a stoneage Romeo / be my spaceage Juliet / We'll take guitars to Mars / and hit the discotech! Come on!” De titel was ontleend aan de science fictionfilm uit 1967 'Mars Needs Women'. Rock-‘n-roll mag, neen, moet soms simpel zijn.

11 december 2022
Laurens Leurs