Girlpool

Achtergrond

Zowel NME en Stereogum als The Guardian en Pitchfork tipten Girlpool eerder dit jaar als een band om in het oog te houden. Hoog tijd dus dat ook u kennis maakt met dit eigenwijze meidenduo uit Los Angeles.

Girlpool



Girlpool brengt rockmuziek die het muzikale reduceert tot een minimum. Cleo Tucker bedient de gitaar, terwijl Harmony Tividad zich uitleeft op de bas. Dit wordt gecombineerd met de zangstemmen van beiden. Zang die behoorlijk krijserig klinkt en af en toe een angstige gil bevat. Girlpool klinkt rauw en doodeerlijk.

Het duo verkiest korte nummers waarin ze het liefst zo snel mogelijk willen zeggen waar het op staat. Dit is duidelijk vanaf de eerste zin - "You leave me crying in the fucking rain” - van Blah Blah Blah. Al legt datzelfde nummer ook meteen een groot gebrek van de band op tafel. Girlpool mist een drum. Een leegte die ze hier moeilijk kunnen camoufleren.

Door zijn leuke gitaarriffs is Paint Me Colours muzikaal een stuk beter. Het feministische karakter van Girlpool komt hier steeds meer aan de oppervlakte, maar ook racisme wordt aangekaart: “I’ll never understand what it means to be a man who is white, because he never has to fight.” Ook Plants and Worms bevat een stevige portie weltschmerz, die al in een bijzondere videoclip werd gegoten.

Jane is zeker en vast het opvallendste nummer op de ep. Een absurd verhaal - Jane, die haar vuist in Tommy’s mond duwt - dat uiteindelijk over vrije meningsuiting blijkt te gaan: “Don't ever feel imprisoned / Feeling like your mouth is glued tight shut / You were born for a reason / Share all your feelings / If you are a Jane put your fist up too.”

‘Girlpool EP’ is een aanklacht tegen de maatschappij en een schreeuw om rechtvaardigheid. Met een minimum aan instrumenten probeert Girlpool de aandacht te vestigen op krachtige teksten die strijden om zelfbewustzijn en respect. Vanwege hun schrille stemmen en toch wel enkele muzikale tekortkomingen valt het echter te betwijfelen of deze ep zal volstaan om hun boodschap aan de wereld over te brengen.

4 januari 2015
Jorik Antonissen