Gilman - Gloom

Gilman - Gloom

Gisteren nog in Barbroos, vandaag een nieuwe single.

Vorig najaar debuteerde Gilman met Sunrise, de eerste single uit zijn conceptuele ep ‘vuvu’, een plaat die volledig draait rond kwetsbaarheid. Gilman is de band de band van producer Sander Stuer, die eerder al Jan Verstraetens ‘Cheap Dreams’ producete, en daarnaast onder meer drummer is bij het Belgische Sleepers’ Reign (Humo’s Rock Rally) en Wanthanee (De Nieuwe Lichting).

De ep ‘vuvu’ kreeg de laatste drie jaar stilaan vorm en werd opgenomen in de IJslandse Greenhouse Studio’s waar hij een half jaar werkte als assistent voor Ben Frost en Valgeir Sigurdsson aan projecten met onder andere Sigur Rós en Swans, om na de uren zelf muziek te maken.

Daarvan krijgen we vandaag een tweede track te horen, het donkere, maar kwetsbare Gloom. Was er in Sunrise nog hoop te horen, dan blijven in Gloom enkel nog angst en twijfel over. De muziek werd dan ook geïnspireerd op de film ‘Dunkirk’ van Christopher Nolan. Hoor jij ook halfweg een Spitfire neerstorten?

De continue, sluimerende angst en het gevoel dat er geen weg is om eraan te ontsnappen, dat is waar ook Gloom over gaat, maar dan in een andere context. “How can I fit in?” vraagt Stuer zich af in stille wanhoop terwijl rond hem strijkers en synhts dwarrelen als het noorderlicht. Sigur Rós, Efterklang en múm hebben er een Belgisch neefje bij.

23 januari 2020
Marc Alenus