Gent Jazz 2014 - Van Arnalds tot Obel

Achtergrond

De tijdloze setting van de Bijloke, een messcherpe line-up en festivalfood voor fijnproevers? Dat moet Gent Jazz zijn! Jazz of (net) geen jazz … de groten der aarde, vaste waarden en beloftevolle jonkies wisselen er elkaar af. En dat is dit jaar niet anders.  

Gent Jazz 2014 - Van Arnalds tot Obel



Donderdag 17 juli - minimalisme, desolaatheid en donkerte
* Onuitwisbare waarde
- De sympathieke Italiaanse pianovirtuoos en componist Ludovico Einaudi is op zichzelf zowat de definitie van moderne klassieke muziek. In Gent zullen zijn minimalistische composities ingekleurd en verwarmd worden door acht strijkers, een percussionist, bassist en live elektronica. Meer kippenvel valt er tijdens Gent Jazz niet op te doen.

* Onuitwisbare waarde - Melanie De Biasio, de zangvogel uit Charleroi zit al een hele tijd in de Belgische jazzboom, maar valt sinds het nachtelijke 'No Deal' (2013) extra op. De Biasio slaagt erin om de traditie - denk aan Nina Simone - te omarmen, en toch volledig 2014 te klinken. Met dank aan haar verbluffende band (met o.a. drummer Dré Pallemaerts). Grote klasse van eigen bodem: ook dat is Gent Jazz!

* Jonge wolvin - Ietwat vreemde eend in de bijt op deze semi-klassieke dag is de aan Joni Mitchell verwante Julia Holter. De jonge Amerikaanse met een voorliefde voor Griekse en andere drama’s geldt als één van de revelaties onder de singer-songwriters. Goede reden dus om op zijn minst één van haar drie sets mee te pikken.

* Jonge wolf - Olafur Arnalds, oorspronkelijk een metalhead, is een ietwat hippere versie van Ludovico Einaudi, al heeft hij meer verwantschap met Nils Frahm en valt de IJslandse desolaatheid nergens beter op. In Gent brengt hij naast een strijkkwartet voor het eerst een zanger mee.

Vrijdag 18 juli - DagZesKeiGoed
* Onuitwisbare waarde - Drie jaar geleden was het nummer Riverside van Agnes Obel plots overal. En in de schaduw daarvan brak ook haar debuutalbum ‘Philharmonics’ potten. Met opvolger ‘Aventine’ gaat Obel op hetzelfde elan verder, met zachte pianonummers, aangevuld met cello en viool. In de loop der jaren kreeg Obel steeds mooiere plaatsen op festivals en verkocht ze steeds grotere zalen uit. Haar plek op de Gent Jazz-affiche is dan ook meer dan verdiend!

* Onuitwisbare waarde - Dez Mona maakte het voorbije decennium een indrukwekkende evolutie door. Met veel belang voor de live-vertaling van hun nummers. De podiumenergie van Dez Mona anno 2014 staat nu gedocumenteerd op ‘X’. Een razend spannende liveregistratie, die put uit het hele oeuvre van de band. Gouden raad: koop 'X', geef hem enkele draaibeurten en bewonder het fenomeen van eigen kweek vrijdag met eigen oren!

* Jonge wolven - Dans Dans in een vakje drummen? Dat laat de eclectische sound van de band niet toe! Met een uitgekiende mix van eigen werk en covers - en ruimte voor improvisatie - pakten de heren al heel wat publiek in. Ze spelen bij onder andere Flying Horseman, Mark Lanegan Band en Dez Mona. Maar Dans Dans een sidedish? Niks van! De band brengt nog dit jaar een nieuw album uit. En komt de meute van Gent Jazz alvast teasen met een ongetwijfeld straffe liveperformance.

* Jonge wolven - We moeten de jonge snaken van Badbadnotgood tegen zichzelf beschermen, zodat ze hun eigen recensies niet gaan schrijven. Want ze zijn steengoed. Met beklijvende melodieën en een telepathische rolverdeling blikt het trio vooruit naar de jaren twintig (2020 wel te verstaan). Verteerbaar en toch uitdagend. Dat is niet minder dan pretty, pretty good!

Zaterdag 19 juli - Afsluiten in soul
* Wandelende legende - Nu ja, legende ... Charles Bradley was jarenlang imitator van een legende: James Brown. Pas op zijn drieënzestigste bracht hij onder eigen naam een plaat uit, en twee jaar later zijn tweede: het meesterlijke ‘Victim Of Love’. Samen met His Extraordinaires staat hij garant voor superintense liveshows. Dat het zweet van het tentzeil zal druipen op Gent Jazz, staat nu al vast. Dichter zal je deze zomer niet de buurt komen van een rasechte, ouderwetse soulervaring.

* Onuitwisbare waarde - Hij ademt jazz en soul, ging onlangs met ‘While You Were Sleeping’ de indietoer op, heeft een loepzuivere bariton, pakt uit met een livesound die brandhout maakt van zijn gepolijste studiogeluid, en heeft via Jef Neve een bijzondere band met België. Inderdaad, alleen een overlijden in de familie is een geldig excuus om José James te missen. En dan nog …

Ontdek het volledige programma op www.gentjazz.com.

Patrick Blomme - Fabian Desmicht - Tom Weyn

16 juli 2014