Geert Verheyen

Achtergrond

En zo loopt 2013 alweer ten einde. Onze redacteurs blikken terug op het voorbije jaar en werpen een doordachte blik op wat komen gaat. U schuift zoals altijd de voeten onder tafel en smult mee...

Geert Verheyen



Hoe zal 2013 in jouw muzikale geschiedenisboek gaan?

Terwijl we erin zaten viel het niet zo heel erg op, maar terugkijkend was 2013 een erg sterk muzikaal jaar. Ik heb de kans gehad om enkele artiesten voor het eerst live te zien: Bruce Springsteen op TW Classic, Roger Waters met ‘The Wall’ en Blur op dezelfde weide.

Er zijn weer enkele platen gemaakt voor de eeuwigheid en enkele nieuwe talenten zijn opgestaan. Verder viel de alomtegenwoordigheid en algemene waardering voor Arctic Monkeys, Stromae en Arcade Fire op. Ze zijn stuk voor stuk Grote Namen geworden.

Verder was 2013 ook het jaar waarin opvallend veel vrouwen lieten horen dat zij ook konden rocken. Savages bijvoorbeeld bewezen dat er ook vrouwen bestaan waar mannen tegelijkertijd angst en bewondering voor kunnen voelen, die van Deap Vally bewezen dat je sexy en cool tegelijk kan zijn en zelfs die Haim-grietjes bleken overweg te kunnen met een gitaar.

Tot slot bleek ook het spelen in kleine clubs weer hip in 2013: Arcade Fire blies de Hallen van Schaarbeek weer leven in, The National en Queens Of The Stone Age speelden in Cirque Royal en Pixies kwamen naar de AB.

Wat vond jij de beste 10 platen van 2013?

1. Nick Cave & The Bad Seeds – ‘Push The Sky Away’
2. Arcade Fire – ‘Reflektor’
3. The National – ‘Trouble Will Find Me’
4. Queens Of The Stone Age – ‘…Like Clockwork’
5. Villagers – ‘(awayland)’
6. Iron & Wine – ‘Ghost On Ghost’
7. Rhye – ‘Woman’
8. Goldfrapp – ‘Tales Of Us’
9.Savages – ‘Silence Yourself’
10.Child Of Lov – ‘The Child Of Lov’

Wat  is de meest overschatte plaat van 2013?

Editors – ‘The Weight Of Your Love’

Een flauwe en saaie plaat zonder persoonlijkheid met slechts één echt geslaagd nummer: The Phone Book. Tom Smith had een rockplaat beloofd, maar dat is het alleszins niet geworden.

Wat is de meest onderschatte plaat van 2013?

Villagers – ‘(awayland’)

Dat deze band met deze plaat niet is doorgebroken begrijp ik niet. Geen enkel overbodig nummer, licht geëxperimenteer met elektronica, prachtige teksten en hier en daar een radiovriendelijke oorwurm zoals Nothing Arrived.

Wat vond jij de beste 5 concerten van 2013?

1.The National, Cirque Royal, 25/06/2013
2.Nick Cave & The Bad Seeds, Lotto Arena, 18/11/2013
3.Blur, Rock Werchter, 05/07/2013
4.Pixies, Ancienne Belgique, 02/10/2013
5.Bruce Springsteen & The E. Street Band, TW Classic, 13/07/2013

Wat vond jij de beste song van 2013?

PhosphorescentSong For Zula

Wat vond jij de hatelijkste song van 2013?

Baauer – Harlem Shake

Naar wie moeten we uitkijken in 2014 en waarom?

Eind 2012 schreef ik hier dat ik uitkeek naar nieuwe platen van Tool en Novastar. Ondanks langdurige geruchten zijn die er nog steeds niet geraakt en dus herhaal ik die wens voor 2014. Massive Attack en U2 zouden ook met een nieuwe plaat komen, ook altijd iets om naar uit te kijken. Al de bovenstaanden mogen ook komen optreden en ik zou graag The Rolling Stones nog één keer aan het werk zien voor ze definitief het loodje leggen. Pearl Jam mag een hen typerend marathonconcert komen geven van driënhalf uur.

The Strypes en London Grammar gaan in 2014 eindelijk echt doorbreken. Child Of Lov zou op tournee trekken in 2014 en zo meer dan vijf mensen bereiken, maar helaas kwam Magere Hein tussenbeide en zal hij het met postume weerklank moeten doen. S O H N zal wel beginnen spelen voor iets minder mensen in iets minder kleine zaaltjes. 

21 december 2013
Geert Verheyen