Geert Verheyen

Achtergrond

Kijk wie daar vanonder een lawine aan platen komen gekropen! Het zijn onze redacteurs die traditiegetrouw hun licht laten schijnen over het voorbije jaar. Hoe ze het overleefd hebben: de natte festivalzomer, de najaarsstorm aan straffe concerten en de reeds vernoemde lawine aan releases? U leest het hier.

Geert Verheyen



Hoe vat jij 2012 samen? Wat is je opgevallen? Wat is je bijgebleven?
2012 was een ongezien sterk jaar op gebied van optredens. Optredens, die met gemak in ieder ander jaar de top drie hadden gehaald, vallen nu buiten de top vijf. Bij deze zou ik toch ook nog Bon Iver, Richard Hawley, Balthazar, Feist en Mark Lanegan Band willen bedanken voor prachtige muzikale momenten. In de top tien van de platen ook plaats voor twee debuten: Cold Specks en Jake Bugg. Benieuwd naar meer. Ook een pluim voor Alt-J en Django Django.  

Wat vond jij de beste 10 platen van 2012?
1 – ‘Blues Funeral’ – Mark Lanegan Band
2 – ‘Blunderbuss’ – Jack White
3 – ‘Put Your Back N 2 It’ – Perfume Genius
4 – ‘Jake Bugg’ – Jake Bugg
5 – ‘Kill For Love’ – Chromatics
6 –‘Rats’ – Balthazar
7 –‘Standing At The Sky’s Edge’ – Richard Hawley
8 –‘Bloom’ – Beach House
9 – ‘The Light The Dead Will See’ – Soulsavers
10 –‘I Predict A Graceful Expulsion’ – Cold Specks

Wat vond jij de beste 5 concerten van 2012?
1 – Damien Rice, Salle Pleyel (Parijs), 5 juli
2 – Sigur Ros, Rivierenhof Deurne, 27 augustus
3 – Radiohead, Sportpaleis, 18 oktober
4 – Portishead, Rivierenhof, 17 juli
5 – Jack White, Lotto Arena, 6 september

Wat wens jij de muziekwereld voor 2013 toe? Wat zou je zelf willen horen/zien? Wie mag er het loodje leggen? Welke groep zou een reünietournee mogen doen?
Op het vlak van optredens kan ik onmogelijk meer van 2013 verwachten dan van 2012. Toch ook hier een aantal mooie vooruitzichten: er komen nieuwe platen aan van Nick Cave, Eels en Queens Of The Stone Age. Verder wens ik een nieuwe plaat van Tool (toch alweer van 2006 geleden) en mogen ook The National en Arcade Fire en op nationaal vlak Novastar nog eens iets van zich laten horen. Nieuw talent hoeft zich niet in te houden en mag me altijd omver proberen blazen.

26 december 2012