Geert Verheyen

Eindejaar 2018

Stapels platen liggen nog steeds te wachten, maar (gv) is er wel nog in geslaagd om in 2018 menige concertzaal te gaan bewonderen. Zijn neerslag van 2018 vind je hieronder.

De beste

1. Marianne Faithfull – 'Negative Capability'

2. The Bony King Of Nowhere – 'Silent Days'

3. Kurt Vile – 'Bottle It In'

4. Johnny Marr – 'Call The Comet'

5. Kamasi Washington – 'Heaven And Earth'

6. Tune-Yards – 'I Can Feel You Creep Into My Private Life'

7. Richard Thompson – '13 Rivers'

8. Flying Horseman – 'Rooms/Ruins'

9. Leon Bridges – 'Good Thing'

10.Courtney Barnett – 'Tell Me How You Really Feel'

 

De spannendste

1. Anderson .Paak & The Free Nationals – Rock Werchter – 06 juli

2. David Byrne – Rock Werchter – 08 juli

3. Arcade Fire – Sportpaleis – 19 april

4. Villagers – La Madeleine – 1 november

5.Glen Hansard – AB – 13 februari

 

De mooiste

Pusha T – 'Daytona'

De cover van dit mini-album zorgde voor enige controverse. Er staat immers een foto afgebeeld van de badkamer van Whitney Houston, anno 2006. Kanye West, die de plaat producete, betaalde naar verluidt 65.000 dollar voor de licentie van deze foto, Pusha T. wilde dan ook echt deze foto als cover. “De energie van het album is nogal chaotisch”, vertelde hij Entertainment Weekly, “maar alles zit wel op zijn plaats. Kijk naar deze foto: daar is het exact hetzelfde. Ik ben er zeker van dat van wie deze badkamer ook is, dat die persoon snel wist waar te zoeken om iets te kunnen vinden.”

 

De Leukste

Dat moet zonder twijfel This Is America zijn van Childish Gambino. Eindelijk, nu hij zijn afscheid heeft aangekondigd, stond Donald Glover eens echt in de belangstelling. Gelukkig wel met een echt knappe video.

 

De opmerkelijkste

Ik ben op zich geen fan van Zwangere Guy, maar elke keer als ik Gorik, Pt. 1 hoor, moet ik toch weer slikken. Shit jong, die tekst. Verder: ik luister nog minder naar de radio dan vorig jaar en ik vind dat niet erg.

 

De ergerlijkste

Geen idee eigenlijk. Ik probeer me niet zoveel te ergeren, maar kunnen we alsjeblieft eens stoppen met die hele Nederhop? En mischien vond ik het wel nogal onrechtvaardig dat Ed Sheeran op zijn eentje een hele Werchterweide heeft vol laten stromen. De heilige grond waar onder andere Prince en Michael Jackson eerder hetzelfde deden. We gaan Ed Sheeran toch niet op die hoogte zetten hé? Oh ja, en mensen die naar een optreden komen kijken om bij te praten, dat blijft ook ergerlijk.

 

De meeste-verwachtingen-opwekkendste

In 2018 viel het me vooral op hoe veel er verschijnt en hoe weinig tijd je hebt om naar dat alles te luisteren. Selecteren en puzzelen was op alle vlakken in 2018 een must. Een beter time-management wordt mijn voornemen voor het nieuwe jaar. Los daarvan: ik schrijf elk jaar dat dit wel eens het jaar zou kunnen worden waarin Tool zijn comeback gaat maken en in 2019 gaat het effectief gebeuren. De tickets voor Tool in Amsterdam zijn al op zak. En verder laat ik me graag verrassen.

31 december 2018
Patrick Van Gestel