Geen behoefte aan die freakverhalen over Michael Jackson

Achtergrond

Vandaag vindt in Los Angeles de herdenkingsplechtigheid van Michael Jackson plaats. De zitjes waren er felbevochten, en wij hebben er naast gegrepen. Toch kunnen en willen we ook vanuit België nog even stilstaan bij het overlijden van de King of Pop. Enkele daMusic-redacteurs kropen daarom in hun pen.

Geen behoefte aan die freakverhalen over Michael Jackson



Ik ben te laat geboren. Als ik ouders of grootouders zie klungelen met gsm, computer of gps, denk ik er niet zo over. Maar vandaag dus wel: ik ben te laat geboren. Want zelfs toen Michael Jacksons dubbelaar 'HIStory' op de markt kwam en ik mijn eerste King of Pop-cd kocht, was ik nog niet oud genoeg om zelf te beslissen wat ik goede en minder goede muziek vond. Dat een platenmaatschappij wel de beste nummers op dat album zou zetten, daar ging ik van uit. Pas later - té later - ontdekte ik kleppers van voor mijn tijd, zoals Will You Be There, In The Closet en Smooth Criminal.

Ik ben te snel groot geworden. Als ik zie wat jonge tieners deze dagen allemaal door hun strot geramd krijgen, denk ik er niet zo over. Maar vandaag dus wel: ik ben te snel groot geworden. Want terwijl ik als jonge knul vooral de muziek van Michael Jackson wilde ontdekken, werd me door volwassenen ingeprent: die Michael Jackson is toch maar een freak. En vroeger was die zwart. En altijd naar je kruis tasten, dat hoort niet. Een antwoord à la "Het is de inhoud die telt, niet de verpakking" schudde ik toen nog niet zo vlotjes uit mijn mouw.

Ik ben hopelijk niet te snel dood. Als ik alle voorgespiegelde doemscenario's boven ons hoofd zie hangen, denk ik er niet zo over. Maar vandaag dus wel: ik ben hopelijk niet te snel dood. Want straks gaat al het gehypte gedoe weer liggen, en kunnen we weer gewoon genieten, meezingen en staan dansen tijdens Billie Jean, Beat It of Thriller, zonder er in elk nieuwsitem of krantenartikel aan herinnerd te moeten worden dat hij misschien toch wel een beetje een freak was.

Bovendien, wie oud wordt, wordt vaak ook weer een beetje kinds. En dus zal ik uiteindelijk niet te snel te groot geworden zijn.

31 juli 2010
Jonas Truwant