#GangOfFourSpinoffs -The Rapture - House Of Jealous Lovers (2003)

#GangOfFourSpinoffs -The Rapture - House Of Jealous Lovers (2003)

Om nog eens aan te tonen hoe groot de invloed van een groep als Gang of Four en een figuur als gitarist Andy Gill wel is (hij overleed op 1 februari precies een jaar geleden) gooien we er een weekje “spinoffs” tegenaan met nummers van groepen die niet onder stoelen of banken staken hoezeer ze Gang of Four adoreerden.

Net toen iedereen Gang Of Four dreigde te vergeten, ontstond er bij een piepjonge generatie punkrockers net na 2000 een nieuwe, frisse interesse in danspunk, die de zogenaamde Andy Gill-sound opnieuw ontdekte. Een regelrechte postpunkrevival die even later ook leidde tot een Gang Of Four-reünie met een omgekeerde tribute in de vorm van de plaat 'Return The Gift', waarbij Gang of Four de eigen songs heropnamen, hetgeen nooit een heel goed idee is.

Maar het was ook een “fuck you” naar de platenfirma EMI, die nog steeds niet alle financiële verplichtingen aan de groep had nageleefd. Door de eigen nummers opnieuw op te nemen werd EMI buitenspel gezet en het voelde tevens aan als een conceptueel standpunt over de zogenaamde retrocultuur, waarbij platenfirma’s een tweede keer goed konden incashen.

The Rapture maakte nooit een geheim van de onvoorwaardelijke adoratie, want er bestaat heel ruwe footage van een café-optreden in 1999 (zie hieronder) waarbij The Rapture zonder enig platencontract al een potige versie van Damaged Goods neerzet.

In dit House Of Jealous Lovers uit 2003 (van tweede plaat 'Echoes'), in een productie van James LCD Murphy, druipen de invloeden er breed vanaf, hetgeen niet noodzakelijk een probleem hoeft te zijn, gezien de opwindende single nog steeds een klepper is op menig wild dansfeestje.

26 januari 2021
Laurens Leurs