#GangOfFourSpinoffs - Radio 4 - Dance To The Underground (2002)

#GangOfFourSpinoffs - Radio 4 - Dance To The Underground (2002)

Om nog eens aan te tonen hoe groot de invloed van een groep als Gang of Four en een figuur als gitarist Andy Gill wel is (hij overleed op 1 februari precies een jaar geleden) gooien we er een weekje “spinoffs” tegenaan met nummers van groepen die niet onder stoelen of banken staken hoezeer ze Gang of Four adoreerden.

Ooit mogen meemaken op Pukkelpop in 2003. Dat het in de kleine Crapuul-tent was, weten we niet meer zeker, maar dat het behoorlijk stoomde, daar zijn we wel van overtuigd. Het was bloedheet en we dansten onze asses off op de opzwepende danspunk.

Ze komen uit Brooklyn, Radio 4 en ze hebben een paar behoorlijk fijne cd’s uitgebracht. Ze zeggen van zichzelf dat ze ‘danceable punk” maken, die graag teruggrijpt naar het voorbeeld van Gang Of Four, maar die in hun no wave-periode, begin jaren tachtig ook wel van een forse toef Clash en scheuten New York werd voorzien.

Naar de voorbeelden ook behoorlijk militant aan de slag. Catchiness stond bij hen behoorlijk hoog in het vaandel en van de nodige dosis anthem waren ze evenmin vies. Dance To The Underground stond op de eerste ep en blijft ook het meest bekende nummer.

Met vriendelijke dank aan Gang Of Four. Zou die "4" daarom ook in de groepsnaam zitten?

27 januari 2021
Laurens Leurs