Galan Galan - The Wind That Understands

Galan Galan - The Wind That Understands

Dat 'The King Of Losing Absolutely Everything' - het aankomende album van de band - werd beïnvloed door 'Skeleton Tree' van Nick Cave wordt duidelijk in dit erg persoonlijke nummer, waarin Alexander Van Vooren de leiding neemt.

Toen we een maand geleden de eerste single van de nieuwe plaat van Galan Galan hoorden, vielen we vooral voor de stem van zangeres Louise Desmet. Op de nieuwe, intieme single The Wind That Understands houdt zij zich echter respectvol op in de achtergrond, want dit is voor zanger-gitarist Van Vooren een erg persoonlijk nummer.

Hij schreef het nummer na een bezoek aan zijn terminaal zieke mama, aan de piano waarop zij zelf zo vaak had gespeeld toen hij nog klein was. Hij vertelt er zelf het volgende over:

"Mijn mama lag samen op de kamer met een andere, terminaal zieke vrouw waarmee ze vriendschap sloot. Tijdens het bezoek in kwestie vernam ik dat deze vrouw euthanasie had aangevraagd. Beiden lagen stil op de kamer, onbeweeglijk, de vrouw opgerold als een foetus in haar bed. Dit beeld, hun uitstraling, de stilte in hun houding en blik, de onbeweeglijkheid, slechts verstoord door de wind die door het open raam waaide en hun haarlokken deed uitwaaieren over hun gezicht, raakte mij diep. Ik zag de wind een gesprek voeren op een manier dat ik niet kon, en ik beeldde mij de troost in die de wind hen bood, de troost die hij hen influisterde. Ik kwam terug thuis, zette mij aan de oude piano waar mama als kind op speelde, en de gevoelens in mij stortten zich op een magische manier uit in de vingerzettingen, de akkoorden en de woorden. Het nummer kwam er als het ware vanzelf."

Het mooie is dat zijn moeder het nummer nog heeft kunnen horen voor ze zelf heenging. En hoewel het geschreven werd in een periode van angst voor het definitieve loslaten, bevat het toch ook al troost. Hij is bereid om haar laatste wens in te willigen, hoe moeilijk ook, en gelooft dat ze elkaar nog terug zullen zien: "I'm blowing you away/ If that is what you want/ If that is what you want/ We'll meet in parts," klinkt het over verspreide pianotoetsen, waartussen veel stilte hangt. En stil, dat is wat je er van wordt.

https://youtu.be/QwvHH6awR24?si=XmQPWGSkDEr8nwyO




 

31 augustus 2024
Marc Alenus