Gaïsha - Warakatan Wa Kalam

Gaïsha - Warakatan Wa Kalam

"Hand me a pen and paper / to write for a people without a state", mijmert de Marokkaans-Belgische zangeres op de nieuwe single. En wat is een beter wapen tegen stilte dan je stem verheffen, met een lied in de moedertaal?

En zo vind je er wel een aantal op het album 'Ana Aïcha', waarop Gaïsha samenwerkte met leden van enkele van de meest gevierde live bands van België (Echoes Of Zoo, Sylvie Kreusch, De Beren Gieren). En dit is zeker één van de meest bezwerende op die plaat van vorig jaar. Ze mengt de meest intieme verbeeldingskracht met beelden en lessen uit de Arabische literatuur en in het hart van de ballad ligt een ode aan de vrijheid, ook wel "Aïcha" genoemd.

Die vrijheid is niet alleen een voorwerp van toespelingen en hints, het loopt ook door de vrij vloeiende geluiden van het album. De beste Gentse jazz- en rockmuzikanten toveren dubritmes en oosters koperspel tevoorschijn in een afgemeten geheel dat altijd iets aan de verbeelding overlaat.

In de muziek stelt Gaïsha de aannames in vraag die we over onszelf en elkaar maken: toch klinkt ze in de zang zachtaardig en genereus. Met zuiverheid in de stem zweeft ze rond, binnen en tussen de thema’s van de tekst. Ze doet dit met de pen in de hand en vol moed en hoop op een werkelijk liefdevolle wereld.

De video bij het nummer is van Grégoire Verbeke, geschoten op Super8-film.

31 januari 2024
Marc Alenus