Gaïsha - Ana Aicha

Gaïsha - Ana Aicha

Exact een jaar geleden maakten we kennis met deze Belgisch-Marokkaanse oerkracht, die nu een album aankondigt.

Na Ghalat, de track waarmee wij met hen kennismaakten, onthult Gaïsha nu Ana Aïcha, de eerste single van het aankomende album. Gaïsha is een samenwerking tussen de Belgisch-Marokkaanse zangeres Aïcha Haskal en enkele exquise muzikanten, die je oriëntaalse en psychedelische grooves brengt met een Brusselse twist.

De stem van Aicha Haskal is soepel en warm en schakelt naadloos tussen Arabische gezangen, parlando en zelfs rap. De diverse achtergronden van de muzikanten (Absynthe Minded, Sylvie Kreusch, Va Fan Fahre, Echoes of Zoo, De Beren Gieren) resulteert in een briljante smeltkroes van stijlen, gaande van cabaret over spaghettiwesterns tot Oosterse elementen.

Ana Aïcha is een ode aan de naam van de zangeres, die zich letterlijk vertaalt als ‘vrijheid’. Het nummer weerspiegelt de rebelse stem, die in opstand komt tegen de onderdrukking van vrouwen en strijdt voor gendergelijkheid.

De bottom line is: “Leef je leven ten volle, ongeacht conventionele culturele normen”. De melodie vertaalt het protest door een sfeer te creëren die varieert van intieme nostalgie tot opzwepende ritmes. Opgegroeid in een gezin waar muziek maken taboe was voor vrouwen, maakte Aïcha op zestienjarige leeftijd stiekem deel uit van de Brusselse hiphopscene.

Ze deed zelfs mee aan een wedstrijd op een Belgische televisiezender, voorzien van een petje en met de rug naar het publiek. Helaas kwam het optreden haar vader ter ore en volgden een paar jaar radiostilte. Op latere leeftijd kwam ze terecht in de masculiene wereld van de klassieke Arabische muziek. Maar Aïcha stond sterk en door haar doorzettingsvermogen is ze nu de leading lady van Gaïsha.

23 november 2022
Marc Alenus