Fuis - Wave

Fuis - Wave

Sophia Keck, een derde van het folkproject Trio Pletenitsa vormde een gloednieuwe indiepopband.

Met Trio Pletenitsa zong ze Bulgaarse folkliederen en traditionals uit de Balkan, maar met Fuis tapt ze uit een totaal ander vaatje. Dat blijkt uit Wave, de eerste single die ze uitbracht. Zelf noemt ze het cinemapop en liet ze zich inspireren door acts als Bon Iver, Darkside, LUWTEN en Patrick Watson. Verwacht je dus aan synthetische klanken, doorspekt met akoestische instrumentatie, fieldrecordings en samples.

Het resultaat is een harmonieus samenspel van geluiden en texturen die samen een geheel eigen sonische wereld vormen, een wereld gecreƫerd door drie muzikanten waarin je zou kunnen dwalen als de zang van Kecks je niet aan de hand zou leiden. Intimiteit heeft nog nooit zo gelaagd geklonken.

Over de eerste single zegt Keck: "Wave gaat over de verschillende stadia die je kan ervaren bij het verliezen van een geliefde. De confrontatie, de onderdompeling van alle emoties en herinneringen en het uiteindelijke loslaten en accepteren."

De gelijkenis tussen Keck en zangeres Tigs van Chew Lips is zowel fysiek als qua stem opvallend, maar muzikaal is het toch een ander, uniek verhaal. Ontdek het eerste hoofdstuk ervan hieronder.

17 oktober 2023
Marc Alenus