Fuck de zomer!

Achtergrond

21 juni. En dus is het zomer. Tijd voor cocktails aan het strand, voor terrasjes, voor mini-jurken, voor shorts en… zomerse muziek. Maar niet iedereen heeft het voor de zomer. Er zijn er die zich liever wentelen in vallende bladeren of rillerig door een met ijsbloemen versierd raam staren. Er zijn er zelfs die een afkeer van dat seizoen hebben.

Fuck de zomer!



Fucked Up  - I Hate Summer
Duidelijker kan het moeilijk. “I can't wait until the frost finally comes / And all this heat has finally gone”. Zanger Father Damian (Damian Abraham volgens de burgerlijke stand) is dan ook een mastodont, van wie je best wil geloven dat hij niks heeft met de zomer. Nochtans is hij een graag geziene gast op zomerfestivals, waar hij je graag (vaak letterlijk) in de armen wil nemen en je laten meegenieten van zijn persoonlijke voorraad transpiratie.

Velvet Underground - White Light/White Heat
Een klassieker, dat zonder enige twijfel. En uit het brein van een zwartgallig iemand. Ook dat staat vast. Ook Mark E. Smith van The Fall houdt niet van de zomer en vindt dat dit nummer dat perfect verwoordt. Zelf drukte hij het als volgt uit: “In de zomer kom ik nooit buiten. Vanaf april komen de mensen buiten, net als honden en dus blijf ik binnen. De zomer is de hel. En er zijn een paar songs, die mij eraan herinneren hoe verschrikkelijk de zomer wel is. White Light/White Heat zegt het allemaal in minder dan drie minuten.”

Queens Of The Stone Age - Feel Good Hit Of The Summer
Niet helemaal zeker of deze wel in het rijtje past. Hoewel, als je de zomer moet doorkomen op nicotine, valium, vicodin, marijuana, ecstacy en alcohol, lijkt het er voor ons in elk geval op dat je er niet echt op zit te wachten. Maar we kunnen ons vergissen. Een dijk van een song is dit uiteraard wel. Alleen daarom al mag hij in dit lijstje.

Deafheaven – Sunbather
Tien minuten genieten. Alleen, ondanks de wat onverwachte titel, niet echt van de zon. Niet dat je er ook maar iets van zal verstaan, maar de tekst luidt als volgt: “Held my breath and drove through a maze of wealthy homes / I watched how green the trees were / I watched the steep walkways and the white fences / I gripped the wheel / I sweated against the leather”. Geen idée hoe het met u zit, maar wij krijgen van dergelijke teksten niet echt een zomers gevoel. Maar dat kan uiteraard aan ons liggen.

Magnetic Fields – California Girls
Nope, geen cover van The Beach Boys. Laat dat duidelijk zijn. Want Stephin Raymond Merritt houdt niet van dat soort California Girls. Met hun “perfect noses” en “perfect teeth”. Nee, Magnetic Fields zou dat soort van meisjes liever te lijf gaan met een bijl: “I will stand behind their backs / With my brand-new battle axe /Then will they taste my wrath”. Laat dat blonde bloed maar vloeien!

21 juni 2014
Patrick Van Gestel