From Makkie With Love

Achtergrond

Het verschijnsel is al ouder dan de popmuziek zelf. Heel wat muzikanten kregen een bijnaam. Meestal om hen te eren. Er lopen dus heel wat Kings en Queens of rond. Maar in deze "Week van de Bijnaam" presenteren we je de vijf leukste en kijken we net ietsje verder en koppelen we er een spelletje aan als bonus. Niets mee te verdienen. Just for fun.

From Makkie With Love

 

 

 

 

 

 



Cleanhead
Als er één genre is waarin bijnamen gebruikt werden, is het wel Jazz. Iedereen heeft wel eens gehoord van “Dizzy” Gillespie, “Duke” Ellington, “Chet” Baker en “Satchmo” (Louis Armstrong). Maar een van de leukste verhalen is dat van saxofonist Eddie Vinson die “Cleanhead” werd genoemd omwille van zijn kale knikker. 

Naar verluidt gebruikte Vinson op een dag een product (Conk) om zijn haar te ontkroezen, maar het goedje brandde en Vinson probeerde het spul uit zijn haar te krijgen. Daarbij trok hij hele plukken van zijn haar uit, waarna er hem niets anders overbleef dan zijn haar af te scheren. De rest van de band lachte zich een breuk en gaf hem de bijnaam.

Later bleef Vinson zijn haar afscheren om zijn bijnaam eer aan te doen en om nog aanbiedingen te krijgen. In de clip speelt Vinson mee in het orkest van die andere kaalkop, Cootie Williams.

The Hardest Working Man In Show Business
James Brown had heel wat bijnamen: "Soul Brother Number One", "Sex Machine", "Mr. Dynamite", "The King Of Funk", "Minister of The New New Super Heavy Funk", "Mr. Please Please Please Please Her", "The Boss" en "The Godfather of Soul". De titel “Hardest Working Man In Show Business” kreeg hij op 5 april 1968 van de presentator van zijn show in de Boston Garden.

Het optreden kende een gespannen sfeer, want een dag eerder was Martin Luther King vermoord. De burgemeester van Boston met de ongelukkige naam White vreesde voor rellen en wou het optreden verbieden, maar na overleg werd toch besloten dat het best was dat de show doorging.

Brown, nochtans een opwindend artiest en een ras-entertainer, troostte het publiek, droeg de show op aan King en voorkwam op die manier onrust in de straten van Boston. Het concert kreeg trouwens ook een bijnaam: "The Night James Brown Saved Boston".

Bono en The Edge
Paul Hewson was als jongeman lid van de Lypton Village, een soort van straatbende. Daar kreeg hij, net als de andere leden, een bijnaam. Eerst heette hij “Steinhegvanhuysenolegbangbangbang". Dat werd afgekort tot  "Huyseman" en daarna vervormd tot "Houseman". Later werd hij "Bon Murray". Dat werd  "Bono Vox of O'Connell Street" (naar een winkel in hoorapparaten) en dat werd uiteindelijk "Bono".

Volgens de overlevering zou het Gavin Friday geweest zijn die hem “Bono Vox” is beginnen noemen. Eerst wees Hewson de naam af, maar toen hij ontdekte dat het zoveel betekent als “goede stem”, nam hij hem graag aan.

Tegenwoordig noemen zelfs zijn vrienden en familieleden hem zo. Bono zelf gaf David Howell Evans de bijnaam “The Edge”. Daarbij inspireerde hij zich op de scherpe trekken van zijn vriend, maar ook op zijn spitse geest en zijn gewoonte om alles vanop een afstand te observeren.

Dr. Dog
De gekke bende psychrockers van Dr. Dog heeft ook altijd de gewoonte gehad om zijn bandleden een bijnaam te geven. Daarbij gold de regel dat elke naam met een t moest beginnen. Scott McMicken werd “Taxi”, Toby Leaman “Tables”, Zach Miller “Text”, Eric Slick “Teach”, Frank McElroy “Thanks”, Dimitri Manos “Tucson”, Doug O'Donnell “Truck”, Ted Mark “Today”, Andrew Jones “Trial” en Juston Stens “Turbo”.

Elke bijnaam zou te maken hebben met een aspect uit hun leven buiten de band. Zo is geweten dat “Trial” een gediplomeerd advocaat is. Bij de opnamen van hun laatste album ‘B-Room’ veranderden de bandleden ook hun bijnaam. Waarom leest u hier.

GWAR (thumbnail)
Een andere band die bijnamen heeft voor al zijn leden, is de nog gekkere bende GWAR. Wat te denken van “Oderus Urungus” (Dave Brockie), “Flattus Maximus” (Cory Smoot), “Balsac the Jaws of Death” (Mike Derks), “Beefcake the Mighty”(Casey Orr) en “Jizmak Da Gusha” (Brad Roberts).

Fanbases
Niet alleen artiesten dragen bijnamen, ook hun fans dragen vaak een geuzennaam, de een al gekker dan de andere. Bij Marina & The Diamonds, zitten de fans zelfs in de naam, want The Diamonds zijn niet haar band, maar wel haar fans. We zetten hieronder een aantal namen van fanbases. Probeert u maar te raden wie ze aanbidden. De juiste antwoorden krijgt u er bij.

Fanilows (ʍoןıuɐɯ ʎɹɹɐq)
Little Monsters  (ɐƃɐƃ ʎpɐן)
Maggots (ʇouʞdıןs)
The Apple Scruffs (sǝןʇɐǝq ǝɥʇ uɐʌ sǝıdnoɹƃ)
The Victims (sɹǝןןıʞ ǝɥʇ)
The Deadheads (ɥʇɐǝp ןןnɟǝʇɐɹƃ ǝɥʇ)
The Blue Army (ɥʇıɯsoɹǝɐ)
Killjoys (ǝɔuɐɯoɹ ןɐɔıɯǝɥɔ ʎɯ)
Barbies (ɾɐuıɯ ıʞɔıu)
Janhova’s Witnesses (uosʞɔɐɾ ʇǝuɐɾ)
The Echelon (sɹɐɯ oʇ spuoɔǝs 03)

5 februari 2014
Marc Alenus