Françoiz Breut - Mes Péchés S'Acculument

Françoiz Breut - Mes Péchés S'Acculument

Françoiz Breut is zangeres en beeldend kunstenaar en woont nu al vijftien jaar in Brussel. In Vlaanderen is ze niet bekend, maar dat is onterecht. Luister maar naar de eerste single uit haar zevende (!) album ‘Flux Flou De La Foule’ dat op 9 april uitkomt.

Adelbrieven heeft Françoiz Breut genoeg: het eerste album komt aan de oren van Calexico, die Ma Colère coveren. En revanche zingt ze live met Calexico mee op Ballad Of Cable hogue en Si Tu Disais. Op het volgende album verschijnen behalve Joey Burns van Calexico ook de Franse zanger en comedian Philippe Katerine, componist Yann Tiersen en de Belg Sacha Toorop. Het vorige, zesde album ‘Zoo’ nam ze op bij Adrian Utley, gitarist van Portishead.

En binnenkort komt dus het zevende album eraan, dat ze maakte met producer Marc Meliá Sobrevias, die vanuit Mallorca via Barcelona ook in Brussel verzeilde. Daarop staat ook Mes Péchés S’Accumulent, een song als een modern stilleven met verborgen boodschappen. Het nummer gaat niet over perziken, maar over de zonden van het vlees en de sfeer is broeierig. Breut heeft het dan ook over “Les jours de canicule’ (de dagen van een hittegolf).

“Ik had een conceptalbum over de zeven hoofdzonden kunnen maken,” zegt Breut, "Maar ik heb me beperkt tot de zonde van het vlees. Ik wilde iets wulps en opwindends over het verkennen van lichamen en ze als landschappen zien.”

15 januari 2021
Marc Alenus