Fragment - Lighthouses

Fragment - Lighthouses

Het overkomt ons niet vaak, maar toen we voor het eerst deze single hoorden, droomden we even dat we in een pluchen juryzetel van 'The Voice Van Vlaanderen' waren terechtgekomen. 

Lighthouses begint met een oorwurm van een gitaarriedeltje, dat al gauw het gezelschap krijgt van een logge maar ook mysterieuze drum. Puntje van de stoel, hand aan de rode knop, oren gespitst, links/rechts gluren naar de andere juryleden.

Voor Fragment moet niets, maar kan alles. Een stel vijftigers dat al vele watertjes doorzwom. Voor de zanger mag je dat letterlijk nemen, want hij blijkt bij te klussen als volhardend triatleet. De gitarist heeft dan weer het volledige oeuvre van Joy Division in de vingers, terwijl de drummer de meppende hand had in een aantal Belpopklassiekers tijdens de eerste incarnatie van Gorky. De band mocht deze week als jonge(re) veulens in Gent nog openen voor The Godfathers. Voor Fragment komt na Birth, School en Work niet Death, maar gewoon een tweede jeugd.

Maar goed, intussen kabbelt Lighthouses al een minuut lang verder. Alsof je van op het staketsel nabij een vuurtoren de zee aanschouwt. Die zee wordt gaandeweg vervaarlijker, met gitaaruithalen die moeten klinken als het witte schuim van de golven. Het moment, waarop zanger Christophe Scheire "Let me roll away / on your wild waves" zingt, is ook het moment dat de gitaar en ritmesectie tegen de dijk beuken. En het moment waarop wij op die rode knop drukken om de juryzetel te draaien.

Puike postpunk, waarover Stijn Meuris zich onlangs in zijn show op Radio Willy al outte als fan. Hij zei uit te kijken naar meer van deze band. Dat kan, want op 5 november brengt het viertal een debuut-ep uit, die die avond ook wordt voorgesteld in Trefpunt te Gent. In die stad spelen ze op 15 oktober ook nog in zaal Crossover (Evergem) en in de legendarische Kinky Star (17 december). In januari wippen ze even de grens over naar Geleen, samen met onder andere oude punkhelden Definitivos.

De enige vraag waarmee wij nog zitten, is waarom de video voor een nummer dat start met de zin "I'm not into lighthouses", werd opgenomen bij een Zeeuwse vuurtoren. Die vermaledijde artiesten toch!

15 oktober 2022
Christophe Demunter