#FraaieTweedezitters - James McMurtry - We Can’t Make It Here (2005)

#FraaieTweedezitters - James McMurtry - We Can’t Make It Here (2005)

Deze week graven we enkele enigszins obscure nummers terug naar boven. Nummers die een tweede kans verdienen, althans naar onze mening.

James McMurtry, onhou die naam in geval u hem nog niet zou kennen. Beitel hem in uw geheugen zodat, als u een plaat tegenkomt van deze goed verborgen Amerikaan, u zich die blindelings aanschaft. Want dit is, zoals al gesuggereerd, een verborgen parel.

We volgen de man al sinds het debuut uit 1989 'Too Long In The Wasteland'. Die haast toevallige ontdekking is een mooi verhaal an sich, want toen John Mellencamp eind jaren tachtig een film wou regisseren met zichzelf in de hoofdrol, maakte hij gebruik van de kwaliteiten van scenarioschrijver Larry McMurtry, die eerder al bestsellers als ‘The Last Picture Show’, ‘Terms Of Endearmant’ en ‘Lonesome Dove’ tot film herschreef. Larry McMurtry schoof een demo van zijn James onder de aandacht van Mellencamp, die zo zwaar onder de indruk was dat hij spontaan zijn diensten aanbood als producer van ‘Too Long In The Wasteland’.

James McMurtry bleef naarstig en geconcentreerd aan de weg timmeren en heeft ongeveer tien studioplaten aan de riem hangen en daar zit - echt waar - geen slechte of zelfs maar middelmatige tussen. Hij is intussen negenenvijftig jaar oud en blijft onverdroten touren, maar raakt zelden of nooit in Europa wegens te duur. Maar als hij passeert, zoals in 2009 in Paradiso Amsterdam, is de sfeer dermate geladen dat het resulteert in een live schijf - 'Live In Europe' - werd gegroefd.

Tweede kans voor de man en tweede kans voor één van diens allerfijnste nummers met een zeer kritische ondertoon over zijn land. Hij bezingt de desillusies waaraan hij Amerika ziet tenonder gaan. Het nummer stamt uit 2005, maar zou evengoed over 2022 kunnen gaan: “High on Jesus or hooked on dope / when it’s way too late to just say no / you can’t make it anymore.” Americana uit Texas van één van de meest geprofileerde edoch stille pioniers.

 

16 september 2022
Laurens Leurs