#FraaieTweedezitters - Bruce Cockburn - If I Had A Rocket Launcher (1984)

#FraaieTweedezitters - Bruce Cockburn - If I Had A Rocket Launcher (1984)

Deze week graven we enkele enigszins obscure nummers terug naar boven. Nummers die een tweede kans verdienen, althans naar onze mening.

Ook hier kan er sprake zijn van een derdekanser, want If I Had A Rocket Launcher” dateert van 1984 en wij leerden hem kennen en waarderen via een magische 2-Metersessie in 1998, waarvan we lang gedacht hebben dat er twee gitaristen werkzaam waren. Maar als je het YouTubefilmpje ziet, kan je vaststellen dat Canadees Bruce Cockburn de klus helemaal in zijn uppie klaart.

Machtige song die hij schreef na een bezoek onder auspiciën van Oxfam aan Guetemalteekse vluchtelingenkampen in Mexico na een wrede campagne van dictator Efrain Rios Montt. Na dat bezoek werd het kamp lustig beschoten door militaire helikopters uit Guetemala. Onomwonden politiek statement waarin Cockburn de wanhoop omzet in actie met aan het einde van elke strofe de zin: "If I had a rocket launcher / I’d make somebody pay", "I’d retaliate", “I would not hesitate" en tenslotte "Some son-of-a-bitch would die”. Hij beschouwde het niet als een aanzet om de wapens op te nemen, maar als een wanhoopskreet. Hij zou het nummer nog eens op locatie spelen in 2009, toen zijn broer John Cockburn als arts diende voor de Canadese troepen in Kandahar in Afghanistan.

Meer dan dertig platen heeft de illustere Canadees op het konto staan en we hebben ze heus niet allemaal, maar een aanzienlijk deel belandt met enige regelmaat onder de naald. If I Had A Rocket Launcher kreeg redelijk wat airplay, maar nogal wat zenders vielen, hypocriet genoeg, over de "son of a bitch"-vermelding. Naar verluidt zou U2 na ‘Rattle And Hum’ het nummer een tijd gerepeteerd hebben met de intentie het te coveren, maar die versie is nooit boven water gekomen.

Wij kiezen voor de memorabele 2-Meter-versie die ook te vinden is op volume één van de cd-reeks.

18 september 2022
Laurens Leurs