#FortApache - Throwing Muses - Dizzy (1989)

#FortApache - Throwing Muses - Dizzy (1989)

Deze week plaatsen we eens een opnamestudio in the picture. Neen, geen Abbey Road of Electric Ladyland. Dat is te kort door de bocht, maar een eerder obscuur studiootje dat een unieke plaats inneemt in het opnamelandschap. Dames en heren, zie hier Fort Apache Studios van geluidstechnici Sean Slade, Paul Q. Kolderie en producer-eigenaar Gary Smith. The place to be als het luid mag zijn en feedbacken als een storm.

Nog zo'n heerlijke, vergeten single van een onderschatte groep, opgenomen in de Fort Apache Studio’s: de stiefzusjes Kristin Hersh en Tanya Donelly aka Throwing Muses, die ook al getekend werden door het Britse label 4AD.

Dizzy was onze eerste kennismaking met deze heerlijk stuiterende alternatieve popmuziek.  De Amerikaanse platenfirma Warner Bros eiste een single voor 'Hunkpapa' en Hersh schreef er eentje met de baseline: "A lousy song that'll fool dummies." Een oorworm van een gitaarmelodie met een intrigerende tekst. Kristin Hersh, die op haar zestiende een hoofdwonde opliep waardoor ze geluiden opving, die niemand anders hoorde, waardoor ze een dissociatieve identiteitsstoornis ontwikkelde om dit te kanaliseren.

Maar ze gaf de platenmaatschappij de gevraagde single en de eigen groep de doorbraak met Dizzy.  De song speelt zich af in Texas en gaat over een native American, die op de vlucht is. Hersh: "That's not a real song. It was a joke, making fun of Warner Brothers when they kept pressuring me to give them a single. I don't believe in the lowest common denominator and kept fighting for quality, but that's a losing battle in the corporate recording industry. We weren't planning on including Dizzy on the record because it's so hilariously bad. Lesson learned: don't make jokes that nobody'll get."

 

8 april 2022
Laurens Leurs