#FortApache - The Lemonheads - Half The Time (1990)

#FortApache - The Lemonheads - Half The Time (1990)

Deze week plaatsen we eens een opnamestudio in the picture. Neen, geen Abbey Road of Electric Ladyland. Dat is te kort door de bocht, maar een eerder obscuur studiootje dat een unieke plaats inneemt in het opnamelandschap. Dames en heren, zie hier Fort Apache Studios van geluidstechnici Sean Slade, Paul Q. Kolderie en producer-eigenaar Gary Smith. The place to be als het luid mag zijn en feedbacken als een storm.

Alvorens The Lemonheads middels het prachtige 'It’s a Shame About Ray' naar het alternatieve megastardom gekatapulteerd werden, hadden ze al vier platen achter de rug waarmee ze gaandeweg de punkrock en hardcore van zich afschudden. Met name het songschrijversschap van groepsleider Evan Dando ontwikkelde zich steeds prominenter.

'Lovey' was de eerste voor een groot label (Atlantic) en twijfelt nog tussen punk en classic rock, maar de kiemen waren al goed hoorbaar. Met name op Half The Time voel je de adem van de volgende  langspeler al duidelijk in de nek hijgen. Als geen ander durfde hij in volle grunge ook pop, country en melodie omturnen tot een prachtige song. Rolling Stone had het al in de gaten, toen ze als volgt recenseerden: "The rockers [...] are augmented by occasionally introspective ballads, the best of which are disarmingly tuneful, and surprisingly moving."Het gaat intussen nog altijd op en af met Evan Dando: soms briljant, soms achteloos nonchalant en dronken

Opgenomen in de Fort Apache Studio met wonderteam van producer Paul Q. Kolderie en technieker Lou Giordano.

9 april 2022
Laurens Leurs