Food For Your Senses

Achtergrond

De tijd dat we naar festivals gingen enkel en alleen voor goeie muziek ligt ver achter ons. Festivals zijn al een tijdje een belevenis, een ervaring geworden. De tijd dat we allemaal rond de kerktoren een festival bezochten is er gelukkig nog wel. Maar dat houdt ons niet tegen om ook eens een beetje verder te gaan kijken. Op een kleine tweehonderd kilometer van Brussel ligt een klein dorpje, Bissen, onderdeel van het Groothertogdom Luxemburg. En daar is het binnenkort te doen! Van 17 tot 19 mei vindt Food For Your Senses daar plaats.

Food For Your Senses



Food For Your Senses ontstond vijf jaar geleden en is zo’n festival, dat de beleving hoog in het vaandel draagt. Het doel van de organisatie is om alle zintuigen te prikkelen. Daarvoor hebben ze een speciale Sensarea. Van een thematuin om tot rust te komen naar een vrijpodium om je eigen kunsten tentoon te spreiden tot een plaats waar je gemasseerd wordt, het is er allemaal!

Maar een festival is en blijft een festival, dus blijft de muziek de belangrijkste hoofdbrok. Over drie podia worden drie dagen lang bekende, en minder bekende, acts geprogrammeerd. Een kleine greep uit het gevarieerde programma:

XXYYXX
De zeventienjarige producer Marcel Everett uit Orlando is een man die de kracht van het internet in de verf zet. Vanuit zijn slaapkamer heeft hij gestaag een grote fanbasis uitgebouwd, enkel en alleen door zijn “dream electronica” online te zetten. Hij heeft zijn muziek zelf ooit beschreven als “Doing drugs on a freeway… underwater!”. We konden het niet beter verwoorden.

Ewert & The Two Dragons
Dat folk hip is weten we ondertussen al een tijdje. Maar dat maakt het niet minder mooi. Deze Esten wonnen met hun indiefolk dit jaar de prestigieuze  EBBA (European Border Breakers Award) en treden daarmee in de voetsporen van Adele, Lykki Li, Mumford and Sons, maar ook van Millow en Damien Rice. Om maar te zeggen dat de toekomst voor deze mannen er rooskleurig uitziet.

Jacco Gardner
Deze Nederlander werd onder andere al door Pitchfork, NME en The Guardian de hemel in geprezen. De psychedelische rock-‘n-roll doet denken aan Pink Floyd (met Syd Barret!) maar ook de invloed van The Beatles is duidelijk te horen. De ideale zondagmiddagmuziek, die u misschien wel al eens op Stubru gehoord hebt!

Sohn
Een Oostenrijker, die het allemaal zelf doet: zang, instrumenten, producen,… De man brengt een repetitieve mix waarin zijn eigenstem het hoofdbestanddeel is en minimalisme de rode draad. Laag over laag druipt de melancholie eraf en draait de melodie rondjes in je hoofd. Ligt een vergelijking met James Blake hier te veel voor de hand?

Balthazar
Moeten we hen nog voorstellen? Samen met Coely en BRNS verdedigen deze Kortrijkzanen de Belgische kleuren op Food For Your Senses. Hun tweede album ‘Rats’ werd onlangs gereleased in Groot-Brittannië en dat ging gepaard met een uitgebreide Britse tournee. Laat dit u nogmaals overtuigen waarom u ze wel degelijk moet gaan bekijken!

Sonic Boom Six
Vijfkoppige band uit Manchester. Ska, Reggae, electronica, metal, hiphop en punkrock, allemaal in de mixer gegooid. Één brok energie met een sociaalkritische boodschap. Laat die Rilatinepilletjes maar thuis en ga volledig loos

Voor 25 euro loopt u al een dag rond op dit sfeervolle festival, en voor 50 euro maakt u de volle drie dagen mee. Koopje toch om al je zintuigen te gaan oefenen?

11 mei 2013
Bram Serpieters